O agentă de Poliţie din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Argeş a fost amendată contravenţional de către colegii săi şi este cercetată disciplinar după ce a aruncat cu o petardă în poarta unui bărbat. Conducerea Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Argeş a reacţionat public în urma incidentului în care a fost implicată angajata instituţiei. „Ne dezicem de orice comportament care ar putea aduce atingere prestigiului uniformei de poliţist şi asigurăm cetăţenii că orice abatere, indiferent de statutul sau funcţia poliţistului, este tratată cu seriozitate, obiectivitate şi celeritate”, este mesajul transmis de IPJ Argeş.
Intervenţia poliţiştilor argeşeni în urma căreia s-a ajuns ca o poliţistă să fie sancţionată de către colegii săi a avut loc după ce, în seara de 21 aprilie, un bărbat din municipiul Piteşti a sunat la 112 şi a reclamat că o persoană a aruncat cu o petardă spre casa sa.
„În urma verificărilor, poliţiştii care s-au deplasat la eveniment au identificat atât apelantul, cât şi persoana indicată, respectiv o femeie de 27 de ani, despre care s-a stabilit că ar fi aruncat obiectul respectiv spre poarta de acces a curţii apelantului. Ca urmare a abaterii constatate, femeia de 27 de ani a fost sancţionată contravenţional conform Legii 61/1991R privind normele de convieţuire socială. Totodată, având în vedere calitatea de agent de poliţie a femeii de 27 de ani, conducerea Inspectoratului de Poliţie Judeţean Argeş a dispus cercetarea disciplinară a acesteia” anunţă, joi, oficialii IPJ Argeş.
Surse judiciare au declarat pentru News.ro că femeia sancţionată trece printr-o perioadă dificilă din viaţa ei, iar primele date din anchetă arată că bărbatul spre casa căruia a aruncat cu petarda nu îi este străin, fiind vecin cu un bărbat cu care poliţista are o relaţie apropiată.
Oficialii Poliţiei judeţene Argeş precizează că, indiferent de eventualele conflicte care pot apărea între un angajat al instituţiei şi alte persoane, comportamente de acest fel nu pot fi tolerate.
„Orice faptă de acest fel reprezintă un atribut al unei stări conflictuale. Or, lesne de înţeles, orice conflict implică două părţi active între care există disensiuni. Dincolo de acest aspect, aşteptările opiniei publice referitoare la conduita unui angajat al instituţiei poliţiei sunt, deja, întărite de normele de etică şi deontologie profesională, parte din acestea fiind aplicabile şi în situaţia în care poliţistul se află în timpul liber, instituţia având, spre deosebire de multe alte tipuri de instituţii de stat, un mecanism propriu de control intern, pentru verificarea şi sancţionarea abaterilor de natură disciplinară. Prin acest mecanism intern, ne dezicem de orice comportament care ar putea aduce atingere prestigiului uniformei de poliţist şi asigurăm cetăţenii că orice abatere, indiferent de statutul sau funcţia poliţistului, este tratată cu seriozitate, obiectivitate şi celeritate”, a transmis instituţia.
Conducerea Inspectoratului de Poliţie Judeţean Argeş precizează că „se delimitează ferm de abaterile de la normele de conduită specifice poliţiştilor”.
„Înţelegem şi împărtăşim preocupările exprimate în spaţiul public cu privire la conduita angajaţilor instituţiei, chiar şi în afara orelor de program. Totodată, ne reafirmăm angajamentul faţă de principiile integrităţii şi profesionalismului, conduita aşteptată de la fiecare poliţist fiind una ireproşabilă, indiferent de contextul personal sau profesional”; precizează reprezentanţii Poliţiei Argeş.