Alertă alimentară la nivel european: un poluant foarte răspândit, detectat în vinuri

Analiza a aproximativ cincizeci de vinuri – roșii, albe și roze din zece țări ale Uniunii Europene, printre care Franța, Italia, Spania și Austria – relevă „o creștere exponențială a concentrațiilor de TFA în vin din 2010”, potrivit raportului publicat de colectivul ONG-urilor europene pentru protecția mediului.

Acest poluant, care rezultă în special din descompunerea altor compuși fluoruraţi PFAS, nu a fost găsit în cele zece recolte anterioare anului 1988, dar a fost prezent în cele 39 de vinuri produse după această dată.

Mai îngrijorător, după o ușoară creștere a concentrațiilor detectate în probele de sticle din perioada 1988-2010 (de la 13 micrograme/litru la 21 µg/l), contaminarea a crescut brusc pentru recoltele din 2010 până în 2015, ajungând la 40 µg/l.

Între 2021 și 2024, concentrația medie de TFA în vinurile testate a crescut la 122 µg/l, ceea ce reprezintă un nivel „de aproximativ 100 de ori mai mare decât concentrațiile deja îngrijorătoare măsurate în apa de suprafață și apa potabilă”, subliniază într-un comunicat Générations futures, o asociație franceză și membră a colectivului.

„Probabil că ingerăm mult mai mult TFA prin dieta noastră decât se credea anterior”, observă Helmut Burtscher-Schaden, chimist de mediu și autor principal al studiului, citat în acest comunicat.

TFA nu este supus unor reglementări specifice în Europa

În timp ce alte PFAS sunt deja interzise, ​​TFA nu este supus unor reglementări specifice în Europa, deoarece efectele sale asupra sănătății sunt încă puțin înțelese, deși este suspectat că este toxic.

Analizele ulterioare au relevat și prezența reziduurilor de pesticide sintetice în vinurile testate, mai numeroase în vinurile cu cele mai mari concentrații de TFA, sugerând o legătură între utilizarea pesticidelor PFAS și nivelurile ridicate de TFA.

Concluziile generale ale acestui studiu constituie „un semnal de alarmă clar”, potrivit lui Salomé Roynel, manager de proiect la PAN Europe.

Asociațiile membre ale colectivului cer în special interzicerea imediată a pesticidelor PFAS și a gazelor fluorurate, în timp ce Cei 27 urmează să voteze la mijlocul lunii mai o propunere a Comisiei Europene de interzicere a flutolanilului, un pesticid PFAS care emite TFA.

Un nou fenomen alarmant ia amploare în rândul elevilor din România. Poliţia avertizează că astfel de fraude sunt aspru pedepsite prin lege

Polonia reia exhumările din Volînia, subiect sensibil în relaţia cu Ucraina