Ajutor substanțial de la Guvern: Vouchere de 15.000 lei pentru o categorie de români; Sunt zeci de mii de beneficiari

Într-o mișcare menită să combată declinul demografic alarmant, Guvernul a decis continuarea și extinderea în 2025 a Programului Național de fertilizare in vitro. Astfel, 10.000 de cupluri sau persoane singure vor primi un sprijin financiar substanțial – vouchere în valoare totală de 15.000 de lei – pentru a putea accesa tratamentele necesare conceperii unui copil.


Programul social de interes național de susținere a cuplurilor și a persoanelor singure, pentru creșterea natalității, pentru anul 2025, a fost aprobat în ședința de Guvern de joi. Guvernul României a aprobat, joi, continuarea și în 2025 a Programului social de interes național de susținere a cuplurilor și a persoanelor singure, pentru creșterea natalității (FIV).

Sprijinul nerambursabil constă într-un voucher de 5.000 de lei pentru achiziția medicamentelor necesare și un altul, de 10.000 de lei, pentru acoperirea costurilor procedurilor medicale specifice fertilizării in vitro. Bugetul alocat pentru 2025 este de 150 de milioane de lei, iar măsura se va derula în limita sumelor deja aprobate.

Ajutor concret: două vouchere pentru tratament și proceduri medicale

Cu o rată a fertilității de doar 1,6 copii per femeie – sub pragul minim de înlocuire demografică de 2,1 – și cu o populație în continuă îmbătrânire, România se află într-o criză silențioasă, dar profundă. Potrivit datelor oficiale, de la lansarea programului în 2022 și până în toamna lui 2024, au fost analizate peste 16.000 de dosare, confirmându-se 2.485 de sarcini și aproape 600 de nașteri.

„Este o veste mult așteptată de familiile din România care au probleme de infertilitate. Suma este identică cu cea de anul trecut, ceea ce înseamnă că avem fonduri pentru 10.000 de proceduri de fertilizare in vitro. Prin implementarea acestui program, ne angajăm să sprijinim în mod echitabil atât familiile, cât și persoanele singure care își doresc să devină părinți, dar se confruntă cu probleme de infertilitate, oferind o șansă reală pentru întemeierea unei familii. Infertilitatea poate fi o sursă profundă de suferință emoțională și anxietate, iar prin acest demers contribuim la diminuarea impactului emoțional negativ și la creșterea numărului celor care își pot împlini visul de a deveni părinți”, a declarat ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu.

Inițiativa vizează femeile cu vârste între 20 și 45 de ani, diagnosticate cu afecțiuni care le împiedică să conceapă natural. Sunt eligibile și persoanele singure, iar voucherele pot fi utilizate atât în clinici private, cât și în cele de stat, partenere în program.

România se confruntă cu o scădere a natalității și o îmbătrânire a populației, iar infertilitatea este o problemă serioasă, care afectează între 10% și 15% dintre cuplurile de vârstă reproductivă.

Modelul nu este nou în Europa. Franța și Ungaria au implementat deja cu succes politici publice de stimulare a natalității prin susținerea fertilizării in vitro, iar România se aliniază acum acestei tendințe. Programul face parte dintr-o strategie națională menită să întărească pe termen lung structura demografică și economică a țării.

Sursa: www.stiripesurse.ro

Numărătoarea inversă a început! Trump a stabilit o dată limită pentru pacea în Ucraina, iar aceasta se apropie cu pași repezi

Româncele Miriam Bulgaru şi Gabriela Lee, eliminate în optimile ITF Chiasso