Prețurile cu ridicata la energie electrică în cea mai mare parte a Europei continentale s-au redus de peste jumătate de când au atins maximele de doi ani la începutul lui 2025, datorită unei scăderi brusce a costurilor regionale ale gazelor naturale, care au scăzut cu o treime din ianuarie.
Prețurile cu ridicata ale energiei de vârf în cele mai mari economii ale Europei au scăzut brusc față de vârfurile recente
Extinderea producției din sursele regionale de energie curată – în special fermele solare – a contribuit, de asemenea, la scăderea costurilor cu energie și ar trebui să ofere o anumită amortizare pentru utilitățile și consumatorii de energie din Europa, după un început de an costisitor.
Utilitățile europene au fost forțate să sporească producția de energie pe bază de gaz în perioada ianuarie-martie 2025 la cele mai înalte niveluri din ultimii trei ani, din cauza producției mult mai scăzute de la parcuri eoliene.
Producția cumulativă a parcurilor eoliene a scăzut cu 15% în primul trimestru al anului 2025 față de aceleași luni din 2024, arată datele de la Ember, deoarece vitezele vântului au fost sub normal la nivelul turbinei.
Întrucât energia eoliană reprezintă în mod tradițional aproximativ 15% din totalul livrărilor de energie electrică în Europa, utilitățile regionale au trebuit să compenseze această scădere a aprovizionării curate cu producție mai mare de la centralele de gaze naturale.
Furnizarea totală de energie electrică pe bază de gaz în perioada ianuarie-martie a fost de 332 terawați oră (TWh), ceea ce a fost cu 7% mai mult decât în aceleași luni din 2024 și cea mai mare din 2022.
Totalul mai mare al producției de gaze a contribuit la creșterea ponderii gazelor naturale din mixul european de generare de energie electrică la aproape 26% pentru primul trimestru din 2025, de la mai puțin de 24% în 2024.
La rândul său, acea dependență mai mare de gaz în timpul sezonului de încălzire de iarnă pentru Europa a contribuit la creșterea prețurilor regionale la gaze naturale, care au crescut cu aproximativ 20%, până la maximele de doi ani în primele opt săptămâni ale anului 2025.
Prețurile gazelor au crescut la maximul ultimilor doi ani în februarie, deoarece utilitățile au crescut producția de energie pe bază de gaz
Întrucât gazul a reprezentat cea mai mare sursă de energie pentru utilitățile europene în acea perioadă, furnizorii de energie au fost forțați să plătească pentru gazul de care aveau nevoie și să transmită unele dintre costuri către consumatori sub formă de facturi mai mari la energie.
Aceste facturi mai mari la energie au pus o nouă presiune asupra întreprinderilor și gospodăriilor europene, care deja se confruntau cu o creștere economică slabă și cu turbulențe tarifare reînnoite din noua administrație a președintelui american Donald Trump la acea vreme.
Odată cu sfârșitul iernii, producția europeană de energie electrică pe bază de gaz se va contracta brusc.
În ultimii trei ani, producția de energie electrică pe gaz în Europa a scăzut cu 25% între martie și iunie, deoarece cererea de încălzire s-a oprit și producția de la fermele solare a atins un vârf.
O reducere similară a producției de gaze în 2025 ar putea contribui la reducerea prețurilor regionale la gaze și la reducerea costurilor pentru producătorii de energie din regiune.
Un avertisment esențial este că utilitățile și operatorii de depozitare trebuie să reînnoiască stocurile înainte de iarna viitoare, ceea ce ar trebui să susțină unele achiziții de gaz chiar dacă generația pe bază de gaz scade la cele mai scăzute niveluri ale anului.
Cu toate acestea, este probabil ca volumul total al achizițiilor de gaze să fie semnificativ mai mic decât volumele observate în primul trimestru al anului.
Aceasta, la rândul său, ar trebui să limiteze impulsul ascendent al prețurilor la gaze în următoarele luni și să ajute costurile regionale ale energiei să continue să scadă.
Până acum, în aprilie, prețurile de vârf ale energiei în Germania – cea mai mare economie și consumator de energie din Europa – au fost în medie de aproximativ 72 de euro pe megawat oră, potrivit datelor LSEG.
Acest lucru se compară cu un vârf de aproximativ 144 de euro în februarie și, prin urmare, înseamnă că cele mai recente costuri de energie sunt la jumătate față de ceea ce erau acum două luni.
Costurile cu energie electrică în Țările de Jos și Polonia au scăzut într-o măsură similară, în timp ce în Spania costurile cu energie electrică sunt cu peste 80% sub vârful din februarie. Costurile cu energie electrică în Italia – adesea cele mai mari din Europa – au scăzut cu o treime față de vârful din 2025.
Este probabil să apară o slăbiciune suplimentară a prețului energiei în luna următoare, deoarece producția regională de energie solară atinge vârful anual și inundă rețelele electrice regionale cu surplus de energie electrică.
În 2024, luna mai a marcat punctul scăzut al prețurilor cu ridicata la energie în Franța, Țările de Jos, Germania și Polonia, iar prețurile se vor apropia probabil din nou în acest an.
Și dacă costurile cu energie electrică s-ar retrage până la minimele din luna mai trecută, atunci prețurile din Germania ar putea scădea cu încă 20% sau cam asa ceva înainte de a ajunge la minim.
Cu toate acestea, prețurile curente ale energiei sunt deja sub media lor din 2024, ceea ce sugerează că spațiul de dezavantaj suplimentar ar putea fi mai limitat – mai ales dacă companiile de energie electrică suportă costuri suplimentare în acest an din reconstrucția stocului de gaz și modernizările în curs de desfășurare a rețelei.
Oricum, indiferent de cât de mai scăzute scad, totuși, faptul că costurile cu energie electrică sunt deja cu mult sub vârfurile de la începutul anului 2025 ar trebui să ofere consumatorilor de energie de toate dimensiunile o oarecare reducere a prețurilor în comparație cu prețurile ridicate ale facturilor observate în această iarnă.După cum relatează Balkan Green Energy News, criza politică din Bulgaria, care durează de mai bine
de 4 ani, a dus la o altă controversă cu privire la proiectul nuclear de la Belene. Investiția a fost anulată și reluată de mai multe ori de când echipamentul rusesc a sosit la