Washingtonul recunoaşte că întreţine o ”incertitudine strategică” în impunerea taxelor vamale

Secretarul american al Trezoreriei Scott Bessent apără duminică politica tarifară tumultuoasă a preşedintelui Donald Trump, care zguduie economia mondială, drept un mijloc de creare a unei ”incertitudini strategice”, cu scopul de a da un avantaj Statelor Unite, relatează AFP.

”În teoria jocurilor se vorbeşte despre incertitudine strategică, adică faptul că nu vei spune persoanei de cealaltă parte a negocierilor unde te vei opri”, a declarat la ABC News Scott Bessent.

”Nimeni nu  este mai bine plasat decât preşedintele Trump să creeze acest efect de pârghie”, a subliniat secretarul Trezoreriei.

Taxe vamale mult mai importante ar putea să fie impuse în iunie, după o amânare anunţată de către Donald Trump.

Întrebat despre progrese în negocieri comerciale angajate de administraţia Trump cu ţări cărora le-a impus taxe vamale, Scott Bessent s-a eschivat.

El s-a mulţumit să spună că anumite negicieri ”avansează foarte bine, mai ales cu ţări asiatice”.

Pentru moment, Washingtonul a acordat prioritate negocierilor cu ţări aliate, ca Japonia, Coreea de Sud şi Elveţia.

Într-un interviu publicat vineri de Time Magazine, Donald Trump anunţa că sunt în curs negocieri cu China într-o încercare de a se ajunge la un acord şi sugera că acest proces ar urma să se încheie cu succes în următoarele săptămâni.

Trump a dezvăluit că a discutat la telefon cu omologul său chinez Xi Jinping, fără să precizeze când şi nici despre ce au doscutat.

Beijingul a reiterat sâmbătă că nu poartă niciun fel de negocieri comerciale cu Statele Unite.

Ministerul chinez de Externe a denunţat un ”egosim extrem” al taxelor vamale.

Scott Bessent sugerează că China ar putea dezminţi existenţa acestor negocieri în curs pentru că ”se adresează unui public diferit”.

Rușii au spulberat totul în Kursk și îi raportează lui Putin că îi vor îndeplini marele obiectiv, înaintea negocierilor decisive

Arabia Saudită şi Qatarul anunţă că vor plăti arierate ale Siriei la Banca Mondială în sumă de 15 mil. $