Românii, în Schengen dar nu prea: Supuși din nou controalelor la frontieră. Mai multe țări reintroduc verificările la granițe

În mod normal, călătoria între două țări Schengen nu presupunea controale de pașaport sau buletin. În 2025, însă, trecerea între unele state va implica verificarea documentelor de identitate, chiar dacă ambele țări sunt membre ale spațiului Schengen.

content-image

Germania a reluat controalele la granițele sale în septembrie 2024, pentru a combate migrația ilegală și traficul de persoane. Măsurile vizează frontierele cu Polonia, Cehia, Austria, Franța, Elveția, Danemarca, Olanda, Belgia și Luxemburg și vor fi valabile cel puțin până în septembrie 2025.

Franța a extins verificările la granițe din motive de securitate, mai ales în contextul Jocurilor Olimpice și al amenințărilor teroriste. Controalele sunt active până la 30 aprilie 2025 și afectează granițele cu Belgia, Germania, Spania, Italia, dar și marile aeroporturi și gări.

Olanda a reintrodus controalele la frontiere în decembrie 2024, concentrându-se pe aeroporturi, terminale de feribot și gări internaționale. Măsurile sunt prevăzute să dureze până în iunie 2025.

content-image

Austria a menținut controalele pentru a gestiona migrația dinspre Balcanii de Vest, verificând frontierele cu Ungaria, Slovenia și Slovacia și continuând aceste măsuri și în 2025.

Italia a întărit controalele la granițele cu Franța, Austria și Slovenia din cauza creșterii migrației și riscurilor de securitate. Măsurile sunt în vigoare de la sfârșitul anului 2024.

Slovenia a introdus controale mai stricte din cauza tensiunilor regionale și a fluxului de migranți. Verificările afectează granițele cu Croația, Ungaria, Italia și Austria.

Danemarca continuă controalele la podul Oresund spre Suedia și pe rutele de feribot dinspre Germania și Suedia, invocând motive de securitate și de combatere a migrației ilegale.

Suedia menține controalele la porturile sudice, aeroporturi și granițele cu Danemarca și Norvegia, pentru a preveni migrația ilegală și criminalitatea transfrontalieră.

Norvegia, deși nu este membră a Uniunii Europene, a prelungit măsurile de control la feriboturi, drumurile din sud și aeroporturi, în special pentru traficul dinspre Suedia și Danemarca.

content-image

După aderarea la Schengen în ianuarie 2025, Bulgaria a introdus controale selective, în special la frontierele aeriene și maritime, cu verificări ocazionale și la granițele terestre.

Cei care plănuiesc să călătorească în Europa în 2025 trebuie să aibă documentele de identitate la îndemână și să ia în considerare posibile întârzieri la trecerea frontierelor, chiar și între țările Schengen.

Grecia: Răzvan Lucescu şi PAOK Salonic au învins pe Panathinaikos Atena, scor 2-1

CCA a anunţat brigada de arbitri pentru confruntarea Dinamo – CFR Cluj