Cum au ajutat tehnicile psihologice ale unui pilot de vânătoare micuţa echipă Bodø/Glimt să ajungă în semifinalele Ligii Europa

Cum a reuşit o echipă norvegiană necunoscută, provenind dintr-un orăşel micuţ situat la nord de cercul polar arctic, să devină una dintre poveştile de vis ale fotbalului european? Pentru Bodø/Glimt, transformarea a avut la bază un pilot de vânătoare care a dezvoltat tehnici psihologice pentru escadrila sa înainte de misiunile de bombardament din Libia, relatează AP.

Bjørn Mannsverk a descoperit un grup de jucători care emanau energie negativă şi erau predispuşi la „o prăbuşire mentală colectivă” când, la începutul anului 2017, a fost rugat să se alăture stafului tehnic al unei echipe care tocmai fusese retrogradată în liga a doua din Norvegia.

Sarcina sa ca „antrenor mental” la Bodø/Glimt? Să-i facă pe jucători să vorbească deschis despre sentimentele lor, să reducă nivelul de stres, să le schimbe atitudinea şi rutina în ceea ce priveşte pregătirea şi alimentaţia şi să elimine stigmatul asociat antrenamentului pshologic.

A câştiga sau a pierde nu mai conta. Totul era despre a urma o filosofie şi o cultură stabilite de Mannsverk, un fost şef de escadrilă al forţelor aeriene regale norvegiene, ale cărui îndatoriri militare l-au dus în Afganistan după atacurile din 11 septembrie 2001 şi în Libia pentru o intervenţie condusă de NATO în 2011.

Rezultatele au fost extraordinare

După ce a obţinut o revenire imediată în prima divizie a Norvegiei, echipa – cu sediul la peste 1 000 de kilometri nord de Oslo, într-un oraş pescăresc, Bodø, cu o populaţie de aproximativ 55 000 de locuitori – a cucerit patru din ultimele cinci titluri de campion al ţării. Totul a început în 2020, cu o premieră în istoria unui club fondat în 1916.

Bodø/Glimt a avut, de asemenea, câteva rezultate mari în Europa în ultimele sezoane – se remarcă o victorie cu 6-1 în faţa Romei lui Jose Mourinho în Conference League 2021 – şi în acest an a devenit primul club norvegian care ajunge în semifinalele unei competiţii europene majore.

Prima manşă cu Tottenham în Liga Europa are loc joi la Londra. Este cel mai important meci al lui Bodø/Glimt.

„Este un basm, aproape un miracol”, a declarat Mannsverk pentru The Associated Press într-un interviu video. „Cum poţi ajunge de fapt din a doua divizie (a Norvegiei) în 2017 să joci un play-off al Ligii Campionilor şi cu echipe precum Arsenal cinci ani mai târziu?” „Dar cred că este posibil … dacă ai mentalitatea potrivită şi munceşti din greu de-a lungul timpului”.

Pilot activ al forţelor aeriene timp de peste 20 de ani, Mannsverk şi alţii din escadrila sa au fost subiecţii unui proiect de pregătire psihologică în 2010, în care accentul a fost pus pe meditaţie şi pe „repetarea în fiecare zi a unor lucruri plictisitoare, dar cu o atenţie de 100%”.

Aceasta a însemnat că, atunci când s-a aflat în Libia în anul următor, a avut capacitatea mentală de a face faţă misiunilor periculoase pe care i s-a cerut să le îndeplinească. Mantra escadrilei sale – „antrenează-te aşa cum intenţionezi să lupţi” – a funcţionat.

„Chiar dacă am avut sentimente puternice atunci când primele mele bombe au lovit ţinta şi aceasta era în flăcări infernale şi fragmente şi totul„, a spus el, «a fost ca şi cum: »Antrenamentul meu a spus că este în regulă, asta se întâmplă, recunosc asta, dar ştiu că trebuie să mă întorc şi să-mi fac treaba””.

Având în vedere că Bodø avea până de curând o bază aeriană NATO, a fost pur şi simplu o coincidenţă fericită faptul că conducerea Bodø/Glimt a întâlnit membri ai escadrilei în acelaşi timp în care căuta un „glonţ de argint” – după cum a spus Mannsverk – pentru a îmbunătăţi condiţionarea psihologică a echipei.

Un proiect a luat naştere şi a fost îmbrăţişat pe deplin de managerul Kjetil Knutsen după numirea sa în 2018.

Amprentele lui Mannsverk se regăsesc peste tot în comportamentul echipei, deşi recunoaşte că jucătorii au fost atât de implicaţi încât acum iau decizii singuri. Cum ar fi faptul că au o distribuţie rotativă de opt căpitani pentru a împărţi sarcinile de conducere. Ca atunci când jucătorii se adună într-un cerc – Mannsverk îl numeşte „Inelul Bodø/Glimt” – după ce au primit un gol, pentru a discuta ce s-a întâmplat şi pentru a menţine solidaritatea. La fel cum jucătorii nu au obiective specifice, în afară de a fi cea mai bună versiune a lor.

Inge Henning Andersen, preşedintele Bodø/Glimt, a declarat pentru AP că mijlocaşul Ulrik Saltnes s-a gândit să se retragă pentru că obişnuia să sufere de probleme stomacale legate de stres, care apăreau în preajma meciurilor. Saltnes a vorbit despre problemele sale cu Mannsverk şi „în cele din urmă a găsit o cale de ieşire”, a spus Andersen.

Echipa joacă la o intensitate care depăşeşte cu mult rivalii săi, ceea ce jucătorii atribuie lui Mannsverk.

„Nu cred că ar fi posibil să jucăm aşa fără Bjørn şi munca mentală pe care o facem”, a declarat odată Saltnes pentru BBC.

Campania din Liga Europa din acest sezon oferă Bodø/Glimt o atenţie deosebită, în special pentru localizarea sa. Stadionul Aspmyra al echipei – cu o capacitate de mai puţin de 9 000 de locuri – este unul dintre cele mai nordice din fotbalul mondial, la 67 de grade latitudine. Turiştii vin de mult timp în oraşul de pe vârful coastei de vest a Norvegiei pentru că este un loc bun pentru a vedea aurora boreală.

Bodø, numită Capitala europeană a culturii în 2024, are mai puţin de o oră de lumină solară în timpul celor mai scurte zile, ceea ce înseamnă că jucătorii iau suplimente pentru a combate lipsa luminii solare. Iernile lungi pot fi extrem de reci şi cu vânt puternic, ceea ce face ca deplasările adversarilor din alte ţări să fie dificile.

Pe hârtie, Tottenham, unul dintre cele mai bogate cluburi din lume, porneşte ca mare favorit împotriva Bodø/Glimt. Joi, mulţimea de pe stadionul Tottenham Hotspur va fi mai numeroasă decât populaţia oraşului Bodø.

Cu toate acestea, clubul englez are unul dintre cele mai slabe sezoane din ultima generaţie şi se află în prezent pe locul 16 în Premier League. Astfel, Bodø/Glimt are o şansă reală de a produce o surpriză, aşa cum a făcut-o atunci când a trecut de echipa italiană Lazio în sferturile de finală.

O altă şansă, aşadar, pentru club de a scrie un alt capitol uimitor în călătoria sa remarcabilă.

„Ne place să ne spunem povestea”, a spus Mannsverk. „Filosofia este un lucru bun. Ştim că este dificil în fotbal, unde sunt implicaţi atât de mulţi bani, să acorzi timp unui antrenor sau unei echipe. Şi este nevoie de timp pentru a schimba şi a fora în mentalitate. Acest lucru nu a fost făcut peste noapte … dar sunt total convins că va funcţiona mai mult sau mai puţin peste tot”.

Recomandările salvamontiştilor pentru o drumeţie sigură pe munte, în minivancanţa de 1 Mai/ Cele zece reguli esenţiale de care trebuie să ţină cont turiştii

Jurnaliștii maghiari: Decizia Parchetului din Ploiești este o ‘aberație judiciară’ ( NÉPSZAVA)