Indicele paneuropean Stoxx 600 a crescut cu 0,46%, marcând a şaptea zi consecutivă de câştiguri.
Sectorul auto a fost singurul care a înregistrat pierderi semnificative, cu un declin de 1,2%, în ciuda semnării unui ordin executiv de către preşedintele american Donald Trump, care relaxează parţial tarifele impuse anterior. Ordinul menţine o taxă de 25% pe importurile de vehicule, dar reduce nivelul general al tarifelor prin ajustări aplicate produselor precum oţelul şi aluminiul.
Acţiunile din sectorul sănătăţii au crescut, indicele Stoxx Healthcare înregistrând un avans de 1,3%. Companii precum GSK, AstraZeneca şi Smith+Nephew au declarat în rapoartele lor financiare că sunt pregătite să gestioneze impactul potenţial al tarifelor americane.
Rezultatele financiare au reflectat incertitudinea provocată de politicile comerciale ale SUA, însă mai multe bănci europene au depăşit aşteptările. UBS a raportat un profit net de 1,692 miliarde de dolari pentru primul trimestru, peste estimările analiştilor. În contrast, grupul auto Stellantis şi-a suspendat prognoza pentru întregul an, invocând instabilitatea din piaţă.
În acelaşi timp, datele preliminare publicate miercuri indică o creştere peste aşteptări a economiei zonei euro în primul trimestru al anului, cu un avans de 0,4%, după stagnarea din ultimul trimestru al anului trecut.
Gediminas Simkus, guvernatorul Băncii Lituaniei şi membru al Consiliului Guvernator al BCE, a declarat pentru CNBC că susţine o reducere de 0,25 puncte procentuale a dobânzii-cheie la şedinţa BCE din iunie şi că tarifele impuse de SUA vor avea un efect dezinflaţionist temporar asupra economiei europene.