DOCUMENT Guvernul Ucrainei a publicat acordul cu SUA privind exploatarea mineralelor ucrainene

Pe site-ul executivului de la Kiev, a apărut varianta documentului în limbile ucraineană și engleză.

De asemenea, a fost publicat ordinul premierului Denis Șmihal privind aprobarea și semnarea acordului referitor la înfiinţarea Fondului americano-ucrainean de investiții în reconstrucţie.

Documentul semnat de Ucraina şi SUA menţionează, printre altele, explotarea a 57 de minerale și furnizarea de ajutor militar american pentru Kiev.

  • DOCUMENTUL integral în varianta de limba engleză poate să fie consultat AICI!

Încep consultările în Parlamentul Ucrainei pentru ratificarea acordului semnat cu SUA (Denîs Şmîhal)

Premierul Ucrainei, Denîs Şmîhal, a declarat că de astăzi încep consultările în Parlament pentru ratificarea acordului semnat aseară cu Statele Unite, care le oferă americanilor acces preferenţial la resursele minerale ucrainene.

Acordul prevede crearea unui fond comun de investiţii pentru reconstrucţia Ucrainei.

Potrivit secretarului american al Trezoreriei, Scott Bessent, acordul reprezintă un semnal clar pentru Rusia că administraţia Trump este dedicată procesului de pace, axat pe o Ucraină liberă, suverană şi prosperă pe termen lung.

Analiştii, citaţi de corepondenta RRA la Washington, spun că declaraţiile din acord reprezintă o victorie pentru Kiev, care a încercat să obţină un semnal clar de sprijin din partea noii administraţii americane.

Ucraina salută acordul

Ministrul ucrainean de externe, Andrii Sîbiha, a salutat joi acordul privind mineralele semnat cu Statele Unite ca fiind „un pas important” în relaţiile cu Washingtonul şi a precizat că a discutat despre semnarea acestui document cu şefa diplomaţiei europene, Kaja Kallas, relatează Reuters, conform Agerpres.

Acordul economic între SUA şi Ucraina, intens promovat de preşedintele american Donald Trump şi semnat miercuri la Washington, prevede crearea unui fond de investiţii pentru reconstrucţia acestei ţări devastate de război şi dă administraţiei Trump acces la resursele naturale ucrainene.

A cordul intervine în paralel cu multiple negocieri diplomatice în curs de desfăşurare pentru a găsi o soluţie la conflict, la trei ani după invazia rusă a Ucrainei.

„Aceasta marchează un pas important în parteneriatul strategic dintre Ucraina şi SUA, care vizează consolidarea economiei şi securităţii Ucrainei”, a scris Sîbiha pe X.

El a declarat ca a informat-o pe şefa diplomaţiei europene, Kaja Kallas, despre semnarea acordului şi că au discutat despre măsurile de „coordonare a paşilor înainte de evenimente internaţionale importante”.

„Am discutat despre eforturile diplomatice recente şi următorii paşi necesari pentru a realiza o pace justă şi durabilă”, a mai spus şeful diplomaţiei ucrainene.

Ministrul ucrainean al economiei, Iulia Sviridenko, care a mers la Washington pentru a semna documentul, a scris pe Facebook că acordul cu SUA va finanţa „proiecte de extracţie a mineralelor, petrolului şi gazelor”.

Ucraina „păstrează proprietatea şi controlul deplin asupra acestor resurse”, inclusiv asupra subsolului, iar „statul ucrainean va fi cel care va determina unde şi ce să extragă”, a spus ea.

Acordul SUA – Ucraina

Statele Unite şi Ucraina au anunţat miercuri un acord economic, după ce preşedintele Donald Trump a făcut presiuni timp de săptămâni cerând Ucrainei să compenseze Washingtonul pentru miliardele de dolari acordaţi ca asistenţă militară şi economică în războiul împotriva agresiunii ruse, relatează The Associated Press, conform News.ro.

Secretarul Trezoreriei americane, Scott Bessent, a anunţat într-un videoclip postat pe X că „acest parteneriat permite Statelor Unite să investească alături de Ucraina, să deblocheze activele de creştere ale Ucrainei, să mobilizeze talentul american, capitalul şi standardele de guvernanţă, care vor îmbunătăţi climatul de investiţii din Ucraina şi vor accelera redresarea economică a Ucrainei”.

Ministrul ucrainean al economiei, Iulia Svîrîdenko, a confirmat pentru The Associated Press că acordul a fost semnat la Washington.

Într-o postare pe X, ea a declarat: „Împreună cu Statele Unite, creăm fondul care va atrage investiţii globale în ţara noastră”.

SUA şi Ucraina au semnat un acord de partajare a veniturilor din vânzarea viitoare de minerale şi pământuri rare ucrainene, încheind o înţelegere despre care preşedintele Donald Trump a sugerat că va oferi un stimulent economic pentru ca SUA să continue să investească în apărarea şi reconstrucţia Ucrainei după un viitor acord de pace cu Rusia, scrie şi The Guardian.

Acordul privind minereurile, care a făcut obiectul unor negocieri tensionate timp de luni de zile, va institui un Fond comun de investiţii pentru reconstrucţie Statele Unite-Ucraina despre care administraţia Trump a afirmat că va contribui la rambursarea unui ajutor estimat la 175 de miliarde de dolari acordat Ucrainei de la începutul războiului.

„Acest acord semnalează clar Rusiei că administraţia Trump este angajată într-un proces de pace centrat pe o Ucraină liberă, suverană şi prosperă pe termen lung”, a declarat secretarul Trezoreriei, Scott Bessent.

Acesta a continuat: „Preşedintele Trump a imaginat acest parteneriat între poporul american şi poporul ucrainean pentru a arăta angajamentul ambelor părţi faţă de pacea şi prosperitatea de durată în Ucraina. Şi pentru a fi clar, niciun stat sau nicio persoană care a finanţat sau a furnizat maşinăria de război rusă nu va putea beneficia de reconstrucţia Ucrainei”, a precizat secretarul Trezoreriei americane.

FĂRĂ GARANŢII DE SECURITATE

Potrivit The Washington Post, Statele Unite şi Ucraina au semnat un acord pentru a stabili investiţii comune în bogăţiile minerale ale Ucrainei, petrol, gaze şi alte resurse naturale, într-o mişcare care va îndeplini o cerere cheie a Casei Albe şi va oferi Kievului un grad de sprijin mult dorit din partea SUA.

Limbajul acordului marchează o victorie pentru Kiev, care a căutat orice dovadă concretă de sprijin din partea Statelor Unite de când preşedintele Donald Trump a revenit la putere, notează The Washington Post.

Cea mai recentă versiune a acordului, analizată de The Washington Post, nu oferă Ucrainei garanţii concrete de securitate, dar afirmă că Kievul şi Washingtonul sunt de acord că se afirmă o „aliniere strategică pe termen lung” între cele două ţări şi „sprijinul Statelor Unite pentru securitatea, prosperitatea, reconstrucţia şi integrarea Ucrainei în cadrele economice globale”.

Ucraina va solicita garanţii de securitate mult mai concrete în cadrul oricărui viitor acord de pace, menţionează The Washington Post.

Publicaţia remarcă, totodată, că acest acord nu menţionează deloc centrala nucleară Zaporojie, cea mai mare instalaţie de acest tip din Europa, pe care Rusia a preluat-o în mod violent la începutul anului 2022 şi o ocupă în prezent.

Oficialii americani au propus preluarea controlului asupra centralei ca parte a unui viitor acord de încheiere a războiului.

SAGA UNUI ACORD

Ucraina şi-a prezentat iniţial bogăţiile minerale potenţial vaste ca o posibilă oportunitate de investiţii în cadrul „planului de victorie” prezentat în septembrie de preşedintele Volodimir Zelenski.

Cu toate acestea, o versiune iniţială a acordului, prezentată lui Zelenski de Bessent în februarie, oferea foarte puţin Ucrainei şi descria acordul ca fiind mai degrabă un mijloc pentru Washington de a-şi recupera costul ajutorului militar acordat Ucrainei.

Zelenski a refuzat să semneze documentul, insistând că nu va fi de acord cu niciun document care să reîncadreze ajutorul american drept datorie. El a criticat, de asemenea, lipsa referirilor cu privire la securitatea viitoare a Ucrainei.

Oficialii ucraineni au rescris apoi acordul şi intenţionau să semneze o versiune diferită atunci când au vizitat Washingtonul în februarie. Dar întâlnirea de la Casa Albă a deraiat total după ce Trump şi vicepreşedintele JD Vance l-au atacat pe Zelenski în faţa presei, în Biroul Oval, iar restul vizitei acestuia a fost anulat.

De atunci, lipsa unui acord bilateral în domeniul economic a planat asupra discuţiilor dintre SUA şi Ucraina cu privire la un acord de pace separat cu Rusia. Trump, care se mândreşte cu calitatăţile sale de negociator, a devenit din ce în ce mai nerăbdător, scriind săptămâna trecută pe platforma sa socială că acordul în domeniul mineralelor „întârzie cel puţin trei săptămâni”.

„Să sperăm că va fi semnat IMEDIAT”, a adăugat el.

O sursă ucraineană familiarizată cu procesul a declarat că, în ciuda informaţiilor privind dezacordul larg, discuţiile au fost productive şi ambele părţi au ascultat argumentele celeilalte.

„Ucraina a ajuns la un acord solid care, dacă este pus în aplicare în mod corespunzător – şi aceasta este cheia – ar putea duce la succes reciproc”, a declarat sursa ucraineană.

Proiectul elimină, de asemenea, vechea formulare care ar fi obligat Ucraina să ramburseze Washingtonului ajutorul militar acordat în trecut de SUA.

Adio plombe și implanturi? Revoluție în stomatologie: Cercetătorii britanici au crescut dinți umani în laborator, în premieră (The Telegraph)

Alegătorii aflaţi la rând la ora prevăzută pentru închiderea urnelor pot să voteze; primesc bonuri de ordine