Ministrul Mediului, Mircea Fechet, anunţă că, la Oituz, au început lucrările la unul dintre cele mai aşteptate proiecte finanţate din bani europeni, prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), fiind vorba despre 39 noi kilometri de reţea de canalizare în localităţile Oituz, Călcâi, Marginea şi Ferestrău – Oituz.
”La Oituz, au început astăzi lucrările la unul dintre cele mai aşteptate proiecte finanţate din bani europeni, prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), pentru un mai bun management al apei uzate. 39 noi kilometri de reţea de canalizare în localităţile Oituz, Călcâi, Marginea şi Ferestrău – Oituz înseamnă acces la condiţii decente în cel puţin 2.177 gospodării racordate gratuit, dar şi eliberarea oamenilor de grija sistemelor improvizate”, spune Fechet.
Proiectul este în valoare de 47,95 milioane lei.
”Pentru că această investiţie nu aduce doar infrastructură modernă, ci şi normalitate şi respect faţă de locuitori. E o dovadă că lucrurile bune vin acolo unde există viziune, muncă şi susţinere. Doar aşa merge Bacăul înainte! Ca ministru al Mediului, marea mea mulţumire este atunci când proiectele de apă – canal trec de la etapa pe hârtie la cea în teren. O comunitate în care se fac investiţii în apă şi canalizare este una în care creşte calitatea vieţii şi, odată cu protejarea sănătăţii publice, avem grijă şi de mediu”, adaugă ministrul.
Sute şi mii de gospodării beneficiază de apă curată şi sisteme moderne de canalizare, iar natura e mai curată.
”Creştem şansele unei zone la dezvoltare şi, în acelaşi timp, reducem riscurile de contaminare a solului şi a apelor subterane. APA este şi rămâne prioritatea mandatului meu, iar fondurile din PNRR ne ajută să ridicăm, punctual, nivelul de dezvoltare şi siguranţa în comunităţi, să reparăm decalaje şi să construim un viitor în care fiecare copil poate creşte în condiţii normale”, menţionează oficialul.
Acesta mai afirmă că a văzut şi cum avansează lucrările de modernizare la Şcoala Gimnaziala Oituz, unde copiii vor putea învăţa curând într-un mediu mai plăcut şi mai confortabil, odată ce clădirea va avea dotări noi, de la tâmplărie până la centrală nouă şi panouri fotovoltaice, în cadrul unui proiect finanţat din PNRR, cu 7,47 milioane lei.
”Sunt oameni harnici în Oituz, i-am întâlnit şi pe cei care muncesc printre flori, la solar. Este a doua generaţie de florari care duce mai departe tradiţia şi înfrumuseţează casele oamenilor din sat şi din împrejurimi”, mai spune el.