Jocurile Olimpice: Primarul Parisului vrea ca statuile de la ceremonia de deschidere să fie instalate în cartierul La Chapelle

Cartierul La Chapelle din nordul Parisului ar putea primi statuile care au ieşit din Sena în timpul ceremoniei de deschidere a Jocurilor Olimpice. Miercuri, primarul Anne Hidalgo şi-a anunţat dorinţa de a amplasa cele zece statui care omagiază femeile franceze pioniere în domeniul lor în acest cartier popular din arondismentul 18, relatează Le Figaro.

Invitată la matinalul RFI, primarul Parisului a evidenţiat „transformarea Porte de La Chapelle”, „pe care presa internaţională o prezenta ca fiind o ‘no-go zone’, şi care este acum un cartier foarte, foarte frumos”, a declarat ea. În acest cartier, unde au avut loc cursele de ciclism pe şosea la sfârşitul săptămânii trecute, primarul ar dori să ” amplaseze statuile văzute în tabloul ‘Sororitatea’ ” la ceremonia de deschidere. 

Printre statui se numără cea care o reprezintă pe Louise Michel, anarhistă franceză şi activistă feministă care a fost o figură-cheie în Comuna din Paris, cea a lui Olympe de Gouges, care a redactat Declaraţia drepturilor femeii şi ale cetăţeanului în 1791, şi a lui Simone Veil, supravieţuitoare a Shoah-ului, care a promovat legea decriminalizării întreruperii voluntare a sarcinii (avort) în 1975.

Pentru Anne Hidalgo, această iniţiativă face parte din obiectivul său de a se asigura că schimbările aduse Parisului în cadrul Jocurilor Olimpice sunt „durabile”. „Transformările ecologice cu spaţiile verzi, adaptarea oraşului la schimbările climatice, toate acestea sunt durabile”, a adăugat ea.

Marcel Ciolacu: În cel mai scurt timp se va circula pe autostrada Moldovei/ Grindeanu: Sunt la 82% medie cele patru loturi dintre Buzău şi Focşani. Se va circula pe cei 82 de kilometri în această toamnă, între Buzău şi Focşani

Agresorul polonez al premierului danez Mette Frederiksen, condamnat la patru luni de închisoare şi expulzare