Expert în politica externă, precizări importante. De ce România a fost scoasă din programul Visa Waiver și ce urmează

„Cred că de vină este coincidența nefericită a momentului în care România trebuia să intre în acest program, cu intenția noii administrații americane, de a înăspri condițiile de control a frontierelor și mai ales a imigrației și, bineînțeles, interesului de a privi în detaliu chestiunea infracționalității de origine străină.

Românii nu reprezintă decât o infimă parte din străinii care comit infracțiuni pe teritoriul Statelor Unite ale Americii, infimă parte dintre cei care forțează ilegal frontierele Statelor Unite ale Americii. Totuși există asemenea cazuri și, fără îndoială, acestea au reprezentat motivul pentru care noua administrație a preferat să nu privească îndeplinirea criteriilor tehnice de către România, criterii care au fost reale și s-au făcut cu asistența statului american”, a spus analistul pentru Adevărul.ro.

Ștefan Popescu susține că noua administrație nu s-a mai uitat la niciun aspect ce ținea de vechea administrație și a preferat, practic, să plece de la zero cu toate dosarele care erau moștenite de la administrația Biden.

„Și cred că aici stă explicația eliminării României din programul Visa Waiver. Cred că trebuie să ne păstrăm calmul, să nu picăm într-un anti-americanism care este păgubos, nu poate fi decât păgubos pentru România. Și pentru dosarul Schengen am așteptat 10 ani și cu toate acestea am făcut eforturi constante”, este de părere analistul Ștefan Popescu.

Ștefan Popescu a precizat și ce trebuie făcut în perioada următoare și de ce românii nu trebuie să dramatizeze decizia administrației americane.

„Restabilirea dialogului cu o nouă administrație a început. Am avut o delegație a unor membri ai Congresului în România. Avem câțiva observatori delegați pentru alegerile din România. Deci contactele au început să se restabilească.

Cred că trebuie să privim cu calm, să facem o evaluare realistă a dosarului României împreună cu autoritățile de la Washington. Și pe urmă să stabilim în comun pașii pe care îi avem de urmat. Dar în niciun caz să dramatizăm, pentru că dramatizarea nu duce decât la blocaj. De asemenea, instrumentarea politică. Nu avem nevoie de așa ceva. Ați văzut că până la urmă și dosarul Schengen s-a deblocat în cele din urmă”, adaugă Ștefan Popescu.

Expertul de politică externă a mai venit cu o precizare foarte importantă.

„Decizia administrației de la Washington înseamnă de fapt reluarea procesului de la zero. Nu înseamnă că România a pierdut acum orice șansă de a intra în Statele Unite ale Americii. Și mai este un aspect important ce trebuie avut în vedere. Visa americană se obține foarte ușor. Orice om de bună credință care a plecat ca simplu turist în Statele Unite ale Americii a putut constata banalitatea procesului prin care se obține o viză americană.

Eu însumi am fost în toamna trecută la invitația guvernului american. Am putut observa la Ambasada SUA turiști care așteptau să intre la ghișeu. Interviul care a durat mai puțin de 5 minute pentru persoanele care mergeau să viziteze diverse obiective din Statele Unite ale Americii. Organizarea e perfectă. Cred că nu este bine să facem paralele cu coziile de la vize pe care le aveau românii în anii 90, imediat după 1989. Pentru că este vorba de o altă situație.

Trebuie să privim toate elementele înainte de a formula o concluzie. Eu nu zic să fim optimiști 100%, dar să avem totuși un optimism moderat. În niciun caz comerțul dintre Statele Unite și România nu este afectat. Parteneriatul strategic nu este de asemenea afectat. Nu intră, trebuie să separăm lucrurile. Mult mai important a fost dosarul Schengen decât procesul Visa Waiver. TIR-urile românești nu așteaptă la frontiera cu Statele Unite ale Americii. Așteptau însă la frontierele cu Ungaria înainte de a intra în Schengen”, mai spune specialistul pentru sursa citată.

Puternica armă pentru care Trump a semnat deja ordinul. Este concepută pentru a nu fi declanșat efectul Compton, care aruncă în aer rețeaua electrică a țării

Trimisul special al ONU în Siria a făcut un apel pentru încetarea atacurilor israeliene asupra ţării