Partidul Alternativa pentru Germania (AfD, extremă dreapta) – care se află pe primul loc în unele sondaje la nivel naţional în Germania – anunţă luni o procedură în justiţia administrativă, la Koln, împotriva unei decizii a serviciilor germane de informaţii interne – Biroul Federal al Protecţiei Constituţiei (BfV) – de a-l clasa ca partid ”extremist” care poate reprezenta un pericol la adresa ordinii democratice, relatează AFP.
Ideologia AfD ”devalorizează grupuri întregi ale populaţiei din Germania şi le aduce atingere demnităţii umane”, lucru care ”nu este compatibil cu ordinea democratică” a Germaniei, a stabilit vineri BfV.
Această clasare le acordă autorităţilor mijloace importante de supraveghere şi control ale comunicaţiilor – private – ale liderilor partidului de extremă dreapta.
Această decizie a relansat o dezbatere cu privire la o eventuală interzicere a AfD – unul dintre primele dosare fierbinţi ale lui Friedrich Merz, care urmează să fie ales marţi cancelar, în timp ce Statele Unite susţin AfD.
Vicepreşedintele americxan J. D. Vance a acuzat Germania de faptul că reconstruieşte ”Zidul Berlinului”, iar secretarul de Stat american marco Rubio a cvatalogat această decizie drept o ”tiranie desghizată” şi cere ca ”Germania să inverseze decizia”.
BfV ”operează în mod autonom”, iar decizia sa rezultă în urma unei ”examinări exhaustive şi neutre”, le-a răspuns ministrul bgerman de Interne Nancy Faeser.
AfD, înfiinţat în 2013, a realizat o ascensiune istorică în alegerile legislative de la 23 aprilie, când s-a clasat pe locul doi, cu peste 20% dintre voturile exprimate, dubându-şi scorul precedent.
După alegeri, AfD depăşeşte – înb anumite sondaje – Partidul Uniunea Creştin Demcrată (CDU, conserrvatori) a lui Friedrich Merz.