„În primul rând, ne dorim să mergem în cadrul acestui parteneriat în ceea ce priveşte dezvoltarea unor programe educaţionale comune. Vrem, în acelaşi timp, pentru prima dată, să ne concentrăm atenţia asupra cercetării. Nimeni nu a vorbit despre importanţa cercetării în sportul românesc şi chiar să şi facă ceva astfel încât această sinergie, care cred că astăzi există între noi, cei care suntem aici, la Târgu Mureş, ne poate duce foarte departe şi să fim un model de succes şi pentru alte sporturi, dar şi pentru alte ţări (…) O matrice care practic ne arăta, în 2021, impactul fotbalului din punct de vedere economic, social şi pe sănătate publică. Până la vremea respectivă, nimeni la nivel internaţional nu dezvoltaseră niciun element de analiză care să-ţi arate impactul sportului şi al fotbalului în cele trei zone. Astăzi, această matrice, acest studiu este implementat în peste 40 de ţări din Europa”, a declarat Răzvan Burleanu.
Potrivit acestuia, parteneriatul semnat între FRF şi UMFST Târgu Mureş a fost iniţiativa fostei atlete Gabriela Szabo, cercetător ştiinţific în cadrul Centrului Avansat de Cercetări Medicale şi Farmaceutice de la UMFST Târgu Mureş.
„Gabriela Szabo a fost prima care m-a pus să promit, iar colegii mei ştiu şi cei care fac parte din fenomenul fotbalistic, fiindcă abordarea noastră este să livrăm mai mult decât promitem. O altă arie de colaborare pe care ne dorim să ne concentrăm atenţia este transferul de expertiză şi de consultanţă. Cei care lucraţi, fie ca profesori, fie ca studenţi, trebuie să fiţi foarte mândri, aşa cum am fost şi eu în momentul în care l-am întâlnit pe domnul rector, că în România, şi nu în Bucureşti, într-un oraş de provincie, ai această abordare pe care poate o întâlneşti doar la nivelul universităţilor de top din Occident. Şi luaţi în calcul că lucrăm cu universităţi de top din Occident în toate proiectele noastre majore. Aşa că fiţi mândri de acest mediu. La fel ne dorim să mergem în această zonă de inovaţii, de tehnologie. Da, sunteţi deja conectaţi la companii de top la nivel global. Ne dorim şi noi să ne conectăm. Recunoaştem că avem această această nevoie, la fel cum şi dumneavoastră, ca universitate, şi noi am absolvit foarte multe fonduri europene, de ce să nu facem împreună?”, a afirmat Răzvan Burleanu.
Gabriela Szabo a arătat, în cadrul festivităţii, că sportul românesc are nevoie de cercetare, de oameni foarte bine pregătiţi, fiindcă atât la nivel naţional, cât şi internaţional, sportul nu se mai poate practica la nivel empiric.
„Pentru că aici nu vorbim doar de excelenţă sau de performanţă în sport, ci vorbim de tot ce înseamnă cuvântul sport. Aşa că aici, în cadrul UMFST, şi cel puţin în Centrul de Cercetare, sunt oameni extrem de bine pregătiţi care ne pot ajuta să ne formăm în sport (…). Pentru mine este o mare bucurie, pentru că de când m-am retras din activitatea sportivă, mai precis din 2004, întotdeauna am spus cât de importantă este resursa umană în sport şi cât de bine pregătită trebuie să fie resursa noastră umană sport, în aşa fel încât sportul şi performanţa sportivă să aibă un viitor. Noi, astăzi, aici, la UMFST, nu semnăm doar un protocol de colaborare, ci creăm şi construim o punte între educaţie şi performanţa sportivă şi mi-aş dori foarte tare ca cel puţin în zona Transilvaniei, dacă nu toată România, să vină şi să ia contact cu tot ce înseamnă UMFST”, a declarat Gabriela Szabo.