România se află pe marginea unei crize economice majore, iar declarațiile recente ale fostului premier Marcel Ciolacu despre riscul de incapacitate de plată nu au făcut decât să agraveze tensiunile de pe piețele financiare.
Într-o intervenție dură la B1TV, analistul economic Adrian Negrescu avertizează că perioada care va urma după alegerile din 18 mai ar putea aduce cel mai dificil mandat prezidențial din istoria recentă. Cu un stat care se împrumută cu un miliard de euro pe săptămână pentru a-și acoperi cheltuielile curente, fără încrederea investitorilor și dependent de fonduri europene, România riscă un colaps dacă va alege un lider izolaționist sau antieuropean, avertizează Negrescu.
„Ultima ispravă a actualului premier, de acum două zile, va rămâne în istoria economiei românești. Faptul că au fost în stare să spună că România riscă să intre în incapacitate de plată, doar ca să justifice evacuarea unui guvern interimar… este un mesaj devastator transmis piețelor chiar de la vârful conducerii.
Vin vremuri grele: Efectele se vor vedea la salarii și pensii
Ce ne așteaptă după luna iunie, după ce intră în funcție noul președinte și se formează un guvern — fie el și interimar pentru câteva săptămâni? Mi-e teamă că urmează cel mai greu mandat prezidențial din istoria recentă a României. Crizele se adună: economică, geopolitică, instituțională. Noul președinte va avea o misiune aproape imposibilă. Uite, am văzut recent un banner din campania domnului Simion: „Ștergem toate dobânzile la credite”. Sunt curios dacă va menține această promisiune populistă și absolut nerealistă.
Situația economică este dramatică. Sper ca viitorul președinte să propună un guvern de tehnocrați, nu politruci și habarniști. Avem nevoie de profesioniști din sectorul privat, capabili să negocieze la sânge cu Comisia Europeană, Banca Mondială, FMI — altfel, nu ieșim la liman. România e îngropată în datorii. Ne împrumutăm cu un miliard de euro pe săptămână doar ca să plătim salarii, pensii și cheltuielile curente ale statului.
Repet, să nu treacă pe lângă oameni: România se împrumută cu un miliard de euro pe săptămână. Iar ieri, Ministerul Finanțelor a încercat să obțină un credit de pe piețele financiare și a fost refuzat. Situația e atât de gravă încât nu mai găsim bani. Amânăm tot mai mult împrumuturile externe pentru că nimeni nu mai are încredere în noi.
Înrebarea e – câți înțeleg legătura dintre votul lor din 18 mai și accesul la fonduri europene pentru gaze, apă, canalizare, modernizarea satelor și securitatea garantată de NATO? Din păcate, prea puțini. Suntem pe marginea prăpastiei. Iar dacă alegem un președinte antieuropean și izolaționist, riscăm să pierdem miliarde de euro de la UE și să ne vulnerabilizăm din punct de vedere strategic. NATO e umbrela care ne ține în siguranță. Investitorii se uită la ea. Dacă dispare, pleacă și ei.
Tot ce s-a construit în ultimii ani — spitale, școli, drumuri — s-a făcut în proporție de 80% cu bani europeni, nu din bugetul național. Bugetul pe 2025, ca să fie clar, prevede că 90% din fondurile de investiții vor veni din bani europeni, nu din taxe. Fără acești bani, România nu poate funcționa.
Eu când aud „capul țării” mă gândesc la președinte, evident. Dar, din perspectivă economică, cred că premierul are mai multă influență în viața de zi cu zi. România, în forma actuală a Constituției, oferă președintelui atribuții limitate. De aceea sper ca noul președinte să inițieze un referendum pentru modificarea Constituției, astfel încât România să devină clar o republică — fie parlamentară, fie prezidențială, dar nu un hibrid confuz” a spus analistul Adrian Negrescu în direct la emisiunea lui Tudor Barbu de la B1TV.