Dan Suciu, BNR: Într-adevăr, e o presiune pe piaţa valutară, care a dus la o încercare de a atrage lichiditatea din piaţă. În consecinţă, şi astăzi, dobânzile au crescut la ROBOR. Încercăm să găsim un optim pentru această situaţie

Purtătorul de cuvânt al Băncii Naţionale a României, Dan Suciu, afirmă că, „într-adevăr”, în ultimele zile este „o presiune pe piaţa valutară, care a dus la o încercare de a atrage lichiditatea din piaţă”. În consecinţă, completează specialistul, „şi astăzi, dobânzile au crescut la ROBOR”, astfel că BNR încearcă să găsească „o cale de echilibru, un optim pentru această situaţie”. Răspunsul lui Dan Suciu a venit la solicitarea News.ro în legătură cu informaţia publicată de Iancu Guda, potrivit căreia BNR „a aruncat în primele două zile după alegeri 3 miliarde de euro ca să ţină RON stabil”, postare însoţită şi de un grafic.

Întrebat, marţi, de News.ro, despre informaţia publicată pe pagina lui Iancu Guda, potrivit căreia în „numai 36 de ore”, BNR a aruncat în primele două zile după anunţul rezultatelor alegerilor prezidenţiale „3 miliarde de euro ca să ţină leul stabil”, Dan Suciu a afrma că nu confirmă acest lucru, dar că poate spune că„, într-adevăr” este „o presiune pe piaţa valutară, care a dus la o încercare de a atrage lichiditatea din piaţă” şi, în consecinţă, „dobânzile au crescut la ROBOR”.

„Nu confirm, eu nu pot să comentez în termenii aceştia, însă vă pot spune altfel. Vă pot spune că, într-adevăr, e o presiune pe piaţa valutară, care a dus la o încercare de a atrage lichiditatea din piaţă şi, în consecinţă, dacă vă uitaţi şi astăzi, dobânzile au crescut la ROBOR. Şi încercăm să găsim o cale de echilibru, un optim pentru această situaţie”, a declarat Dan Suciu pentru News.ro.

Potrivit lui Iancu Guda, este o „realitate” că BNR „a aruncat în primele două zile după alegeri 3 MILIARDE euro ca să ţină RON stabil, adica 4% din toată rezerva naşională. În numai 36 ore, doar din cauza alegerilor din primul tur … triplu decât în prima săptămână de COVID-19 şi dublu faţă de declansarea razboiului din Ucraina de Rusia””, a scris Iancu Guda pe pagina sa de Facebook, postare susţinută cu un grafic Reuters care reliefează oscilaţiile respective.

Guda menţionează şi situaţia în care România „rămâne fără bani în maximum 20-30 zile”, iar cursul trece lejer de 6 lei, inflatia sare peste 15%, dobânzile peste 10% şi se blochează totul financiar, fiscal, dar şi în economia naţională reală”. „Stingem lumina! Este simplu si clar”, este avertismentul lui Iancu Guda.

Trupe de teatru profesioniste de limbă idiş din SUA, Israel, Polonia, interpreţi de muzică klezmer, în programul TES FEST, între 21 şi 30 mai

Zhao Xintong aduce Chinei primul titlu mondial la snooker