Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti” împlineşte 89 de ani. Printre evenimentele organizate cu această ocazie, între 10 şi 18 mai, se numără şi redeschiderea pentru public a Gospodăriei Jurilovca, după o lungă perioadă de restaurare.
La 10 mai 1936, îşi deschidea porţile unul dintre primele muzee în aer liber ale Europei: Muzeul Satului. Dimitrie Gusti, împreună cu elita culturală a vremii, a reuşit să creeze într-un timp extrem de scurt o instituţie ştiinţifică şi de artă ce a devenit, în timp, un reper cultural la nivel internaţional.
„Sire, După treizeci de ani de când marele Vostru unchiu şi întemeietorul Dinastiei, Regele Carol I, a adunat, într-o măreaţă Expoziţie tot ceea ce putuse să împlinească România sub Domnia Lui, avem astăzi nemăsurata bucurie să întâmpinăm pe Maestatea Voastră în acest MUZEU AL SATULUI, de gospodării ţărăneşti, aduse din toate unghiurile ţării, ca să dea înfăţişarea adevărată a vieţii acelei pături din Neamul nostru, pe care cu toţii ne rezemăm”, spunea Dimitrie Gusti în cuvântarea din 10 mai 1936, atunci cand se inaugura oficial „Muzeul Satului Românesc – un muzeu special, un document de identitate crescut în inima celui mai important oraş al României.
Muzeul era deschis în prezenţa regelui Carol al II-lea, care a susţinut cercetările de teren şi a sprijinit naşterea muzeului atât financiar, cât şi moral, a patriarhului Bisericii Ortodoxe Române, Miron Cristea, ambasadori acreditaţi la Bucureşti, oameni de cultură şi oameni politici şi nu în ultimul rând, reprezentanţii Şcolii Sociologice de la Bucureşti, condusă de Dimitrie Gusti, toţi cei care au contribuit prin munca lor la realizarea acestei instituţii, a cărei anvergură, în prezent, a depăşit cu mult planurile lui Dimitrie Gusti însuşi.
În perioada 10-18 mai, vor fi organizate mai multe evenimente.
Ceremonia oficială de deschidere a Zilelor Muzeului Satului va avea loc în data de 10 mai, la ora 11.00, şi va fi urmată de o masă rotundă cu tema „Patrimoniul naţional şi UNESCO al României. Prezent, trecut şi viitor în abordările transdisciplinare şi interinstituţionale”. Vor participa reprezentanţi ai ministerului Culturii, Comisiei Europene a Dunării, Institutului Cultural Român, CNR Unesco, Instutului Naţional al Patrimoniului şi Emanuel Petac, preşedintele Comisiei Naţionale a Muzeelor şi Colecţiilor din România.
Tot în această zi va fi deschisă publicului şi expoziţia „România în memoria lumii. Patrimoniul mondial UNESCO”. La 10 mai este sărbătorită, împreună cu Societatea de Cultură Macedoromână, Ziua Românităţii Balcanice, instituită prin Legea nr. 156/7 iunie 2021 ca sărbătoare naţională care aminteşte de recunoaşterea oficială a românilor din Balcani de Imperiul Otoman în anul 1905. Cu acest prilej vor avea loc o serie de lansări şi prezentări de carte.
Duminică, 11 mai, după o lungă perioadă de restaurare şi conservare, Gospodăria Jurilovca va reintra in circuitul de vizitare în prezenţa reprezentanţilor comunităţii din comuna tulceană. La sărbătoarea muzeului nu va lipsi nici în acest an comunitatea din Ieud.
Miercuri, 14 mai, sub titlul „Carte frumoasă, cinste cui te-a scris!”, vor avea loc o serie de lansări şi prezentări de carte ale Institutului de Etnografie şi Folclor „Constantin Brăiloiu”.
2Dimitrie Gusti obişnuia să numească muzeul pe care l-a creat „sunetul trist al clopotelor istoriei României”. Joi, 15 mai, ne vom aduce aminte de cei care au făcut posibil acest proiect muzeal special: Dimitrie Gusti, Victor Ion Popa şi Gheorghe Focşa”, anunţă instituţia muzeală.
Ansambluri populare, cântăreţi şi artişti cunoscuţi, meşteri populari, sunt doar alte câteva repere ce vor anima aceste zile de sărbătoare care se vor încheia în 18 mai, de Ziua Internaţională a Muzeelor, care are drept temă anul acesta „Viitorul muzeelor în comunităţile aflate în transformare”. Tot atunci, meşterilor populari prezenţi deja în muzeu li se vor alătura şi producătorii de miere în cadrul unui târg dedicat.