Matematica electorală din Parlament ne arată că orice formulă de Guvern are nevoie de cifra magică de 233 de voturi pentru a primi votul de încredere.
În graficul de mai jos regăsiți toate formulele posibile de alianțe, fără PSD. Am exclus PSD, pentru că acesta este partidul ”de convins”, în orice formulă voturile lor fiind esențiale pentru asigurarea unei majorități.
Prezidențiabilul AUR, George Simion, a anunțat că-l va nominaliza pe Călin Georgescu pentru funcția de premier. Problema este că blocul suveranist AUR-POT-SOS România ar mai avea nevoie de 83 de parlamentari pentru a ajunge la cifra magică de 233 de voturi.
Singurul grup din Parlament care ar putea asigura diferența de 83 de voturi este grupul PSD, cu 122 de parlamentari. Asta ar însemna un Guvern format din AUR-POT-SOS România și PSD, o variantă destul de greu accesibilă, pentru că PSD tocmai a ieșit de la guvernare și este posibil să își dorească o perioadă de opoziție.
Mai fezabil ar putea să fie scenariul în care AUR-POT și SOS vor alcătui un Guvern minoritar, sprijinit în Parlament de PSD. Asta însă ar însemna sinucidere politică pentru George Simion și Călin Georgescu: PSD ar controla, de fapt, Guvernul fără a fi nevoit să-și asume un eventual eșec al guvernării.
În orice altă combinație politică, AUR-POT și SOS România avea nevoie de foarte mulți traseiști, ceea ce ar rezulta într-o majoritate fragilă și total instabilă.
De partea cealaltă, Nicușor Dan a anunțat că el ar dori să alcătuiască un Guvern al partidelor pro europene. În varianta maximală într-un Guvern format din PNL-USR-UDMR-Minoritățile Naționale și independenții din Parlament, acestei coaliții i-ar lipsi 41 de voturi pentru a ajunge la cifra magică de 233 de voturi.
În aceste condiții, premierul nominalizat de Nicușor Dan ar ajunge tot la mâna celor de la PSD.
Dacă PSD își dorește o perioadă de opoziție, atunci ar putea oferi susținere parlamentară unui Guvern minoritar, însă asta le-ar oferi un control puternic asupra Guvernului fără a deconta eventualele nereușite.
Concluzie
Indiferent ce promisiuni ar face George Simion sau Nicușor Dan, pe actuala configurație a Parlamentului, cheia este la PSD.
Cel mai mare grup parlamentar, cu 122 de voturi, PSD este în poziția de a dicta ritmul jocului și poate controla, fără a deconta eventualele nemulțiri sociale, atât noul președinte cât și Guvernul.
Noul președinte, fie că va fi Nicușor Dan, fie că va fi George Simion, va fi judecat la pachet cu premierul pe care îl va alege. Însă, mult anunțatele reforme ar putea capota în Parlament, dacă nu se va ajunge la o înțelegere cu cei de la PSD.
În actualul context este mult mai ușor de înțeles demisia lui Marcel Ciolacu: a fost o decizie politică strategică, care îi invită pe noii veniți să iasă la joc și probabil va fi o lecție din care vor învăța că matematica politică bate dorința electorală.