UPATE – Putin sărbătoreşte 9 Mai cu fast, în prezenţa a 20 de conducători, între care preşedinţii Chinei şi Braziliei. Premierul slovac Robert Fico, singurul lider UE care asistă la ceremonii

Vladimir Putin s-a adresat vineri trupelor ruse şi liderilor din 20 de ţări reuniţi în Piaţa Roşie din Moscova cu ocazia celei de-a 80-a aniversări a victoriei asupra Germaniei naziste, un eveniment comemorat pentru al patrulea an consecutiv în umbra conflictului din Ucraina.

UPDATE – Discursul lui Putin la Parada Victoriei a durat aproximativ 10 minute

Preşedintele rus a felicitat pe toată lumea cu ocazia celei de-a 80-a aniversări a Victoriei în „Marele Război pentru Apărarea Patriei”, cum este denumit la ruşi al Doilea Război Monidal. El a spus că 9 mai cea mai importantă sărbătoare pentru ruşi.

UPDATE –  Rusia prezintă la paradă dronele pe care le foloseşte împotriva Ucrainei

Rusia va prezenta vineri la parada din Piaţa Roşie dronele de luptă pe care forţele sale le folosesc în Ucraina a relatat televiziunea de stat, precizând că este o premieră.

Pervîi Kanal a declarat că drona Lancet şi drona Gheran-2 vor fi printre cele prezentate în cadrul paradei pentru a marca cea de-a 80-a aniversare a victoriei Uniunii Sovietice şi a aliaţilor săi asupra Germaniei naziste.

Drona ZALA Lancet este o muniţie de pândă utilizată atât pentru misiuni de atac, cât şi de recunoaştere, despre care s-a raportat că a atacat şi distrus numeroase piese de echipament militar ucrainean, inclusiv tancuri şi un avion militar, menţionează Reuters.

Drona Gheran-2 este o dronă sinucigaşă sau kamikaze de fabricaţie rusească, al cărei design provine din Iran, unde a fost fabricată o versiune anterioară. Acestea au fost folosite pentru a ţinti infrastructura energetică ucraineană, iar Kievul a acuzat Moscova că le foloseşte şi pentru a lovi clădiri rezidenţiale.

ŞTIREA INIŢIALĂ:

În acest an, liderul rus a ordonat soldaţilor săi să respecte o încetare a focului în Ucraina în perioada 8-10 mai, pentru a marca aceste festivităţi care vor fi încununate, ca în fiecare an, de o mare paradă militară sub zidurile Kremlinului, relatează AFP.

Dar Ucraina, care se confruntă cu o ofensivă de amploare din 2022, a acuzat joi armata rusă că a atacat de-a lungul întregii linii a frontului, susţinând că au fost sute de încălcări ale armistiţiului. Forţele ruse, la rândul lor, au asigurat că „respectă strict” încetarea focului, afirmând că doar „răspund” la încălcările ucrainene.

Începând de marţi, Moscova şi Kievul şi-au continuat loviturile aeriene transfrontaliere, provocând întârzierea sau anularea a sute de zboruri în Rusia din cauza atacurilor dronelor ucrainene.

Joi seara, preşedintele american Donald Trump a cerut celor două ţări să accepte o „încetare necondiţionată a focului” pentru 30 de zile.

Liderii din circa douăzeci de ţări sunt aşteptaţi să stea alături de Putin, inclusiv preşedintele chinez Xi Jinping şi preşedintele brazilian Luiz Inacio Lula da Silva, precum şi cei ai ţărilor tradiţional aliate cu Rusia, precum Kazahstan, Belarus, Vietnam, Armenia, Cuba şi Venezuela.

În ciuda politicii de izolare care este susţinută de Occident, premierul slovac Robert Fico – sfidând somaţiile Bruxelles-ului – şi şeful statului sârb Aleksandar Vucic sunt, de asemenea, anunţaţi ca participanţi, la fel ca şi preşedintele sârbilor bosniaci, Milorad Dodik, care este căutat de justiţia bosniacă.

În faţa lor vor mărşălui aproximativ 11.000 de soldaţi, dintre care 1.500 care au luptat în Ucraina, potrivit agenţiei de stat TASS. La paradă vor lua parte soldaţi din 13 ţări, inclusiv din China, Vietnam, Myanmar şi Egipt.

Kremlinul a declarat că ia „toate măsurile necesare” pentru a asigura securitatea evenimentului, inclusiv restricţionarea accesului la internet pentru a contracara atacurile dronelor.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelensko a descris parada militară planificată la Moscova drept o paradă a „minciunilor”.

CEREMONII DE O AMPLOARE FĂRĂ PRECEDENT

În acest an, autorităţile ruse au promis ceremonii de o amploare fără precedent pentru 9 mai, principala sărbătoare patriotică din Rusia şi din alte foste republici sovietice. Timp de mai multe zile, străzile capitalei ruse au fost împodobite în culorile naţionale, iar marea majoritate a magazinelor şi restaurantelor au amplasat afişe prin care oamenii sunt îndemnaţi să îşi „amintească” victoria din 1945 şi să fie „mândri”.

În ultimii trei ani, Putin s-a referit adesea la victoria asupra Germaniei naziste pentru a apăra ofensiva militară împotriva Ucrainei, Rusia afirmând că doreşte să „denazifice” această ţară vecină, al cărei teritoriu îl ocupă în proporţie de aproximativ 20%.

Al Doilea Război Mondial, care a făcut peste 20 de milioane de victime în URSS şi a cerut sacrificii fără precedent din partea populaţiei, a provocat o traumă care încă se resimte în societate şi a alimentat un patriotism exploatat de preşedintele rus.

La scurt timp după începerea asaltului asupra Ucrainei, autorităţile ruse au interzis orice critică la adresa forţelor armate, intensificând o campanie de represiune care a adus câteva sute de persoane în închisoare şi mii în exil.

TEAMĂ DE ATACURI

La marea paradă din Piaţa Roşie urmează să participe, pe lângă conducători, militari din 13 ţări, inclusiv din China, Vietnam, Birmania şi Egipt.

Joi, Putin şi omologul său chinez şi-au demonstrat înţelegerea în faţa unui Occident prezentat drept „hegemonic”, în cadrul unei întâlniri la Kremlin care a precedat comemorările.

China a fost acuzată că ajută Rusia să ocolească sancţiunile occidentale şi chiar că îi furnizează arme, aşa cum a afirmat recent Kievul, ceea ce Beijingul neagă.

Autorităţile din mai multe regiuni ale Rusiei, inclusiv Krasnodar în sud-vest, şi-au anulat anul acesta paradele de 9 mai de teama unor posibile atacuri ucrainene.

Parada de 9 mai de la Moscova atrage în fiecare an mulţimi mari de spectatori, adesea însoţiţi de familiile lor.

După ce balticii nu i-au permis survolul, premierul slovac Fico a făcut o rută ocolitoare şi ar fi trecut prin România ca să ajungă în Rusia

India i-a solicitat reţelei X să blocheze peste 8.000 de conturi, inclusiv cele ale unor instituţii media internaţionale