Medicul Florin Ene afirmă că dispoziţia persoanei faţă de consumul de substanţe – de a consuma sau de a nu consuma – este în fiecare dintre noi / Uneori, continuarea depinde de efectele imediate / Cum se poate ajujge la supradoză şi deces

Medicul Florin Ene de la Spitalul dr Alexandru Oregia din Capitală a declarant, vinery seară, la Medika Antidrog, că dispoziţia persoanei faţă de consumul de substanţe – de a consuma sau de a nu consuma – este în fiecare dintre noi. Uneori a se ajunge la dependenţă depinde de cum a reacţionat la consumul iniţial persoana respectivă.

Medicul Florin Ene s-a referit la dispoziţia persoanei faţă de consumul de substanţe – de a consuma sau a nu consuma – care este în fiecare dintre noi.

”În funcţie de asta, deja ne selectăm noi ca oameni în faţa substanţelor (…) ajungem la ideea că, la un moment dat, o persoană a ales să consume. Nu ştiu din ce motiv. A ales să consume substanţă. Consumă substanţe o singură dată, ce se poate întâmpla? Hai să vedem, care ar putea să fie alternativele? Să îi fie rău. Să leşine. Să cadă. Să ajungă cu capul lovit sau să se simte excepţional, a cucerit o fată, până atunci era izolat, nu avea curaj sau să-i placă. Sentimentul obţinut în urma consumului. Deja se produc din nou, în funcţie de efectele imediate, influenţe asupra dispoziţiei de a consuma substanţă, de a repeta consumul de substanţe şi, odată repetat, deja se duce spre fenomenul de dependenţă”, a adăugat Florin Ene.

Acesta s-a referit şi la efectele intrinseci ale unei substanţe, care sunt, de asemenea, extrem de variate.

”Hai să luăm banalul alcool. Alcoolul are efect cumva anxiolitic, sedativ. Deşi în primul moment e dezinhibitor, (…) în momentul 2 este cumva sedativ şi cu cât se consumă mai mult, cu atât apare sedarea, poţi să ajungi şi în comă şi să şi mori la cantităţi mari”, a explicat medicul specialist.

Florin Ene s-a referit şi la alte substanţe, care au, în esenţă, acelaşi parcurs.

”Tot sedative sunt substanţile opioide, heroină, metadonă şi tot ce înseamnă inclusiv substanţele noi care au profil opioid, acţionează pe recepturile opioide şi produc calmare, sedare şi riscurile secundare acestor fenomene. Sedarea poate să implice sedarea inclusiv respiratorie (…) Deci supradozele şi decesele prin supradoză sunt atunci când se foloseşte substanţă opioidă”, a exlicat Florin Ene.

El s-a referit, de asemenea, la substanţe stimulante, cum ar fi amfetaminele şi toţi derivaţii: ”Cresc energia, nivelul de energie, dau energie multă, plăcere şi aşa mai departe. Cocaina, amfetaminele sunt de genul ăsta. Riscul la asocierea substanţelor (…) este cel mai mare risc”.

Medicul a explicat că, în momentul asocierii diferitor substanţe se cumulează efectele sedative şi riscul de supradoză cu deces creşte.

”Deci astea sunt, spre exemplu, opioidele plus tranquilizantele sau alte categorii de substanţe care sunt din acest spectru. Acum, modelul actual de consum nu mai este modelul de consum al unei singure substanţe. De obicei este modelul consum de multiple substanţă (…) Deci substanţele se folosesc în cocktailuri pentru că deja unul linişteşte, altul stimulează şi atunci nu mai sunt mulţumiţi oamenii de senzaţia pe care o obţin cu una singură, cu a doua şi asociază mai multe. Şi dacă cumva din greşeală asociază mai multe sedative, se produce deces”, a mai declarat medicul.

 

Victorie fără emoții pentru Alcaraz în turul al doilea al turneului de la Roma

Florin Ene: Alcoolul este la îndemâna tuturor, dar are efecte toxice extrem de mari / Organismul se adaptează / Mulţi au fost găsiţi la volan cu 3 la mie pentru că şi-au dezvoltat toleranţa atât de mult încât pot conduce. Deci nu sunt morţi