Săptămână în care toți ar trebui să ne gândim la unitatea familiei

„Binecuvântarea lui Dumnezeu se manifestă acolo unde familia este unită și luptă împreună împotriva relelor și primejdiilor din viața ei”, spunea Patriarhul Daniel într-o predică.

„Familia creștină tradițională este din ce în ce mai amenințată, deoarece trăiește într-o lume secularizată și confuză din punct de vedere spiritual și este confruntată adesea cu sărăcia, nesiguranța zilei de mâine, șomajul, migrația, instabilitatea și dezorientarea.”

Criza familiei afectează copiii

Statisticile arată scăderea numărului căsătoriilor și a nașterilor de prunci, precum și creșterea ponderii familiilor monoparentale în societate.

Aceasta denotă o criză a familiei, care rezultă dintr-o criză a valorilor în societate și are consecințe directe în formarea copiilor, care sunt viitorul societății.

Actuala săptămână a lunii mai este plină de prilejuri de reflecție și de căutare de soluții în acest sens. Le enumerăm în continuare.

Ziua Internațională a Familiei

În 15 mai este marcată Ziua Internațională a Familiei, stabilită de Organizația Națiunilor Unite în 1993, cu scopul de a conștientiza societatea cu privire la problemele familiei și realitățile socio-economice și demografice care o influențează.

Tema zilei internaționale dedicate de ONU familiei este în acest an „Politici pentru familie în scopul dezvoltării durabile: Către cel de-al doilea Summit Mondial de Dezvoltare Socială”.

Summitul va avea loc în noiembrie 2025 și va evidenția principalele inițiative naționale și regionale care subliniază rolul familiilor în realizarea Agendei ONU 2030 pentru Dezvoltare Durabilă.

Ziua Națională a Familiei

Pe agenda Senatului României se află o propunere și pentru o Zi Națională a Familiei, care să fie marcată tot în 15 mai, când este Ziua Internațională a Familiei.

Trimis de la Cameră la Senat, în prezent proiectul legislativ este în lucru la comisiile permanente ale Senatului, iar termenul de adoptare tacită este de 45 de zile calculate începând din data de 14 aprilie 2025.

Familia trebuie să rămână pilonul principal al societății noastre contemporane, în condițiile în care oferă suport emoțional, educațional, stabilitate și siguranță pentru toți membrii săi. Este mediul în care copiii își formează personalitatea, deprinderile și valorile, învățând despre dragoste, respect, comunicare și responsabilitate, scriu inițiatorii în Expunerea de motive.

În Republica Moldova, Ziua Națională a Familiei este instituită deja, tot în data de 15 mai.

Ziua de pomenire a Sfinților Andronic și Iunia

Cinstiți în data de 17 mai, Sfântul Apostol Andronic și soția sa, Iunia, au propovăduit Evanghelia străbunilor noștri traci din regiunea Panoniei, în apropierea actualei frontiere vestice a României.

Ei erau deja creștini la momentul convertirii Sfântului Apostol Pavel, care era și rudă cu Sf. Andronic. Sf. Andronic a fost Episcop al Panoniei și era susținut în misiune de soția sa, Iunia. Cei doi erau făcători de minuni, alungând duhurile necurate și vindecând bolnavii.

Numele lor apare și în Sfânta Scriptură: „Îmbrățișați pe Andronic și pe Iunia, cei de neam cu mine și împreună închiși cu mine, care sunt vestiți între apostoli și care înaintea mea au fost în Hristos”, scrie Sf. Pavel (Romani 16, 7).

Duminica Familiei Creștine

Biserica Ortodoxă Română a instituit Duminica Familiei Creștine, marcată în duminica cea mai apropiată de data de 15 mai, sărbătoarea internațională a familiei. Această celebrare este pusă sub ocrotirea Sfântului Apostol Andronic și a soției sale, Iunia.

Despre acest fapt a vorbit Părintele Patriarh Daniel într-un mesaj dedicat femeii creștine cu prilejul Duminicii Mironosițelor: „Biserica Ortodoxă Română sărbătorește Ziua Națională a Familiei în Duminica cea mai apropiată de 15 mai, ca fiind Duminica Familiei creștine, ocrotită de Sfântul Apostol Andronic și soția sa, Iunia (pomeniți în ziua de 17 mai)”.

Anul acesta, Duminica Familiei Creștine este marcată în data de 18 mai.

Alte date dedicate de Biserică familiei

Luna mai nu este singura în care familia este în centrul atenției Bisericii. Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a stabilit în 2009 ca prima duminică din luna iunie să fie desemnată Duminica Părinților și Copiilor – anul acesta, în data de 8 iunie.

În plus, anul 2020 a fost Anul omagial al pastorației părinților și copiilor, iar anul 2026 a fost declarat Anul omagial al pastorației familiei creștine și Anul comemorativ al sfintelor femei din calendar (mironosițe, mucenițe, cuvioase, soții și mame) în Patriarhia Română.

Sondaj CURS pentru turul II: George Simion păstrează un avans față de Nicușor Dan

Zelenski merge în Turcia pentru o posibilă întâlnire cu Putin – Liderul de la Kremlin nu a confirmat, încă, prezența