Comisia juridică a Senatului a decis, marţi, după dezbateri asupra propunerii legislative a USR prin care Oficiul Naţional pentru Jocuri de Noroc (ONJN) este obligat să aibă pe site un buton de autoexcludere pentru cei care vor să îşi blocheze accesul, să solicite Biroului permanent prelungirea termenului de analiză şi vot pentru acest proiect, de la 45 la 60 de zile.
„Degeaba ne chinuim aici şi facem un text care nu va avea relevanţă, în Camera Deputaţilor va rămâne blocat. Dacă îl facem cu toate partidele şi asumat, cred că va putea să treacă”, a afirmat preşedintele Comisiei de cultură a Senatului, Cristian Niculescu-Ţâgârlaş, membru al Comisiei juridice.
Preşedintele Comisiei juridice, Ion Rujan, a explicat că un termen extins de dezbatere va permite o analiză detaliată a proiectului.
„E vorba de două manifestări de voinţă bazate pe libertatea individuală: o dată solicită autoexcluderea şi, apoi, aceeaşi persoană, în virtutea aceloraşi libertăţi, practic anihilează prin cea de a doua manifestare de voinţă prima manifestare. Aici e o discuţie interesantă pe care o vom face, la o dezbatere, pe data de 10 iunie. (…) O să solicităm prelungirea termenului de la 45 de zile la 60 de zile pentru a avea timp să analizăm aşa cum se cuvine şi asta presupune amânarea de astăzi”, a afirmat Rujan.
Senatul este prima Cameră sesizată în cazul acestei propuneri legislative.
Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea OUG 77/2009 privind organizarea şi exploatarea jocurilor de noroc, iniţiată de un grup de parlamentari USR, prevede obligarea ONJN să aibă pe site un buton mare de autoexcludere prin care cei care vor să-şi limiteze sau chiar stopeze accesul la jocurile de noroc nu vor mai fi nevoiţi să meargă la ghişeu la ONJN, să stea la coadă şi să depună cerere scrisă.
Totodată, proiectul impune ca ONJN să publice în timp real, pe site-ul propriu, numărul de cereri de excludere primite şi numărul celor procesate, iar pentru operatori scurtează termenele în care trebuie să transmită ONJN informaţiile despre persoanele care solicită autoexcluderea, respectiv persoanele declarate indezirabile.
Pentru a preîntâmpina situaţiile în care operatorii nu respectă legea şi permit persoanelor autoexcluse să îşi piardă banii la jocurile de noroc, proiectul USR introduce şi obligaţia returnării sumelor depuse post-autoexcludere, în caz contrar operatorii riscând amenzi de până la 100.000 lei şi suspendarea licenţei pentru şase luni.