Întâlnire crucială la Ankara, mesaj indirect si pentru România – Ambasadorul SUA la NATO bate cu pumnul în masă: Cheltuieli de apărare la cel puțin 5% din PIB

Ambasadorul SUA la NATO a reiterat cerințele Washingtonului ca aliații să majoreze cheltuielile de apărare la cel puțin 5% din PIB și ca orice cheltuială luată în considerare pentru atingerea obiectivului să fie legată de apărare, potrivit euractiv. Mesajul americanilor vizează inclusiv România.

Ambasadorul, Matthew G. Whitaker, a declarat marți că cheltuielile mai ample legate de securitate ar putea fi luate în considerare pentru atingerea obiectivului – lucru propus de secretarul general al NATO, Mark Rutte – dar că definiția trebuie să rămână oarecum restrânsă.

„Este cu siguranță vorba despre mai mult decât rachete, tancuri și obuziere – dar trebuie să fie legate de apărare”, a declarat Whitaker reporterilor de la Bruxelles. „Nu este o listă cu tot ce ți-ai putea imagina.”

Rutte a propus anterior creșterea obiectivului tradițional de cheltuieli de apărare al NATO la 3,5% din PIB, față de obiectivul actual de 2%, și adăugarea a încă 1,5% pentru cheltuieli suplimentare mai ample legate de securitate.

Comentariile lui Whitaker vin chiar înainte ca miniștrii de externe ai țărilor NATO să se întâlnească la Antalya, Turcia, la sfârșitul acestei săptămâni. Obiectivele de contribuție sunt așteptate să fie discutate în cadrul reuniunii, o decizie fiind așteptată la summitul anual al NATO de la Haga, în iunie.

Whitaker a declarat că obiectivul de 5% ar putea include cheltuieli pentru domenii precum mobilitatea, infrastructura și securitatea cibernetică, dar „cu un accent special pe obiectivele de capabilități NATO asupra cărora toți aliații au convenit”.

Obiectivele de capabilități specifice fiecărei țări ale NATO solicită membrilor să obțină anumite tipuri de echipamente militare și trupe pentru a garanta capacitățile generale ale alianței în caz de război. NATO lucrează în prezent la actualizarea acestor obiective pentru prima dată de când Rusia a lansat invazia sa la scară largă în Ucraina, în februarie 2022.

O serie de țări NATO și-au exprimat sprijinul pentru creșterea cheltuielilor pentru apărare de la invazie, deși există în continuare un dezacord cu privire la cât de mari ar trebui să fie obiectivele de cheltuieli și ce cheltuieli ar trebui să fie luate în considerare.

Președintele SUA, Donald Trump, a cerut pentru prima dată o creștere la 5% în ianuarie, chiar înainte de a se întoarce la Casa Albă.

SUA i-a îndemnat de mult timp pe alți aliați NATO să își mărească cheltuielile militare. Pe lângă Trump, mai mulți foști președinți americani s-au plâns că alți membri NATO nu au contribuit în mod adecvat la capacitățile de apărare ale alianței.

Președintele interimar Ilie Bolojan a vorbit, luni, la Europa Liberă România, despre programul UE de înarmare SAFE și despre creșterea cheltuielilor de apărare ale României.

„Discuția pe creșterea cheltuielilor de apărare este complexă. Cât timp SUA au un număr important de trupe în Europa, înseamnă cși țările europene trebuie să vină cu o susținere.

Există o înțelegere de a crește etapizat cheltuielile, după 2030 urmând să ajungă la 3,5, 4% din PIB. O creștere treptată. Aceste lucruri vor fi discutate la Summitul NATO de la Haga”, a spus președintele interimar..

Sursa: www.stiripesurse.ro

Junta militară din Mali anunţă dizolvarea partidelor politice

Riscul reprezentat de dispozitivele fabricate în China – Dispozitive de comunicații găsite în echipamente pentru panouri solare și în baterii chinezești