Tribunalul UE de la Luxemburg tranşează miercuri în dosarul SMS-urilor lui von der Leyen cu CEO-ul Pfizer Bourla

Aceste mesaje text – al căror conţinut este în continuare secret – au fost schimbate în momentul în care laboratorul Pfizer/BioNTech era cel mai  mare furnizor de vaccinuri împotriva covid-19 al UE.

Contractele negociate de către CE în numele Celor 27 se ridicau la miliarde de euro.

Din această cauză, împotriva lui Ursula von der Leyen au fost depuse mai multe plângeri – inclusiv o plângere penală, în Belgia, cu privire la ”distrugere de documente publice” şi ”corupţie”, de către Polonia şi Ungaria.

Această plângere penală a fost declarată drept inadmisibilă, în ianuarie, de către o Curtea de Apel din Liège.

”SMS-URILE NU SUNT CONSIDERATE SISTEMATIC DREPT DOCUMENTE PUBLICE”

Partea care urmează să fie tranţştă miercuri de către Tribunalul UE la Luxemburg priveşte o plângere depusă de către o jurnalistă de la cotidfianul american The New York Times (NYT), Matina Stevis, care a dezvăluit în aprilie 2021 existenţa acestor comunicări digitale.

Jurnalista a cerut în 2022 ca toate aceste SMS-uri schimbate de către Ursula von der Leyen şi Albert Bourla – în perioada 1 ianuarie 2021-11 mai 2022 – să fie făcute publice, în baza posibilităii legale de a accesa documente publice ale UE şi în virtutea unei reglementări europene din 2001.

În urma refuzului CE, ea a sesizat justiţia europeană, cu ajutorul ziaruluisău, NYT.

”Comisia a respins cererea pe motiv că nu deţine documentele vizate de aceasta. Doamna Stevis şi The New York Times au cerut Tribunalului Uniunii Europene să anuleze decizia Comisiei” Europene, aminteşte tribunalul.

Pentru a-şi justifica refuzul, Comisia s-a declarat incapabilă să obţină aceste mesaje scrise.

Ele nuu au fost înregistrate şi arhivate ca documente publice, ”din cauza lipsei unui conţinut substanţial”, declara luni, în faţa presei, un reprezentant al CE.

”SMS-urile nu sunt considerate în mod sistematic drept documente publice”, sublinia el.

La 15 noiembrie 2024, în audierea pledoariilor au avut loc schimburi de replici dure ale celor două părţi, la Luxemburg.

Avocata NYT Bondine Kloostra a acuzat CE de faptul că a ”încălcat principiile bunei administrări şi comunicării” prin neglijarea importanţei acestor SMS-uri.

NU EXISTĂ O LEGĂTURĂ ”ÎNTRE SMS-URI ŞI DISCUŢIA DESPRE VACCINURI”

Juristul însărcinat cu apărarea CE, Paolo Stancanelli, a pledat că SMS-urile respective nu fac parte în niciun caz din negocierile condiţiilor de cumpărare a vaccinurilor.

Serviciile CE, solicitate să obţină aceste schimburi în 2022, s-au adresat cabinetului Ursulei von der Leyen, care s-a declarat ”incapabil” să le găsească.

”Comisia Europeană nu a negat nicodată că au existat interacţiuni între Ursula von der Leyen şi Albert Bourla. Lipseşte legătura între aceste SMS-uri şi discuţia despre acordurile privind vaccinurile”, sublinia Paolo Stancanelli.

Dosarul a provocat un scandal în interiorul instituţiilor de la Bruxelles.

Mediatoarea UE, la acea vreme irlandeza Emily O’Reilly, a cerut la începutul lui 2022 cabinetului Ursulei von der Leyen să depună eforturi pentru a intra în posesia acestor SMS-uri.

”Este clar că (ele) intră în cadrul legislaţiei europene a accesului publicului la documente”, iar ”publicul poate avea acces la ele dacă ele privesc activitatea instituţiei”, aprecia ea, evocând un dosar ”problematic”.

În ianuarie 2022, Comisia anunţa printr-un purtăror de cuvânt că intenţionează să-şi actualizeze politica accesului la documente, fără să facă alte precizări.

În perioada pandemiei covid-19, UE a cumpărat sau a rezervat majoritatea dozelor sale de vaccin de la alianţa Pfizer-BioNTech, în pofida faptului că vaccinurile altor cinci producători au fost omologate de către autoritatea europeană de reglementare.

Sursa: www.stiripesurse.ro

Preşedintele Boliviei renunţă să mai candideze pentru un nou mandat

Uniunea Europeană Impune Moscovei cel de-al 17-lea pachet de sancţiuni