A stat pe nedrept 38 de ani în pușcărie, pentru o crimă comisă de altul: Cazul care zguduie justiția britanică din temelii

Un bărbat și-a auzit sentința anulată după aproape patru decenii de detenție: „Nu sunt furios. E doar foarte greșit”, a spus Peter Sullivan, un britanic care a petrecut 38 de ani în închisoare pentru uciderea unei tinere în 1986. El a fost achitat marți de Curtea de Apel din Londra, după ce noile teste ADN au dovedit că nu a fost el autorul.

Cu lacrimi în ochi, Sullivan a ascultat verdictul în direct, prin videoconferință din penitenciarul Wakefield, acolo unde și-a petrecut mai bine de jumătate din viață. A fost, potrivit experților juridici, cea mai lungă eroare judiciară din istoria recentă a Marii Britanii.

Crima și eroarea: un dosar de groază

Diane Sindall, în vârstă de 21 de ani, lucra ca barmaniță într-un pub din Bebington. În seara crimei, rămăsese fără benzină și mergea pe jos spre o benzinărie deschisă non-stop. A fost găsită a doua zi, bătută și violată, într-o alee din Birkenhead. Comunitatea locală a fost îngrozită.

Peter Sullivan, atunci în vârstă de 29 de ani, considerat un solitar, a fost arestat și condamnat. A semnat o mărturisire, dar a susținut ulterior că nu înțelegea ce semnează și că nu a avut parte de asistență juridică reală.

Salvat de știință, decenii prea târziu

În 1987, când Sullivan a fost condamnat, testarea ADN nu era disponibilă. De-a lungul anilor, cererile sale de reanalizare a probelor au fost respinse. Abia în 2021, Comisia pentru Revizuirea Cazurilor Penale (CCRC) a acceptat să reexamineze cazul.

Rezultatul: ADN-ul lui Sullivan nu se regăsea deloc pe probele biologice păstrate din ancheta originală.

„Această probă a fost momentul decisiv pentru el. A fost euforic când a aflat”, a declarat avocata sa, Sarah Myatt.

Judecătorii: „Condamnarea nu mai poate fi considerată sigură”

„În lumina noilor probe, este imposibil să considerăm condamnarea ca fiind una sigură”, a spus judecătorul Lord Justice Holroyde, în timp ce a anulat oficial verdictul, citat de Sky News.

Parchetul britanic a recunoscut la rândul său că nu mai există o bază credibilă pentru a se opune apelului.

Poliția din Merseyside a confirmat că ancheta a fost redeschisă. ADN-ul descoperit nu corespunde cu nicio persoană din baza de date națională, iar anchetatorii cer voluntar probe genetice celor care au fost intervievați în ancheta originală.

„Cea mai mare frică este necunoscutul. Nu știm cine este, dacă l-am întâlnit deja. Dar e acolo, liber”, a spus avocata lui Sullivan.

Comunitate marcată și o familie în tăcere

Moartea Dianei a generat, în 1986, teamă în tot nord-vestul Angliei și a dus la înființarea unui centru pentru victimele violului și abuzului sexual. O placă memorială în amintirea ei și a altor femei agresate a fost amplasată aproape de locul crimei.

„Nimeni nu se simțea în siguranță atunci. Acum, incertitudinea s-a întors”, a spus Jo Wood, reprezentant al centrului de sprijin.

Familia Dianei a refuzat să comenteze public decizia de achitare.

După decenii de detenție, Sullivan a declarat că nu este mânios pe sistem. Doar… nedreptățit: „Să stai 38 de ani în închisoare pentru ceva ce nu ai făcut e foarte greșit. Dar nu sunt furios, nu sunt amar.”

Kremlinul a stabilit cine negociază cu Ucraina: Componența oficială a delegației ruse – Putin este așteptat personal la Istanbul

Războiul tarifelor se domolește: China și SUA anunță măsuri de detensionare