Scădere puternică a preţurilor petrolului, joi, pe fondul posibilului acord nuclear dintre SUA şi Iran

Cotaţiile petrolului au înregistrat joi o scădere accentuată, după ce preşedintele american Donald Trump a anunţat progrese semnificative în negocierile pentru un acord nuclear cu Iranul. Investitorii anticipează o creştere a exporturilor de ţiţei iranian, ceea ce ar putea duce la o supraofertă pe piaţa globală, transmite CNBC.

La scurt timp după declaraţiile lui Trump la Doha, în Qatar, unde a afirmat că ”SUA este foarte aproape de un acord de pace pe termen lung cu Iranul”, pieţele petroliere au reacţionat negativ.

Petrolul Brent cu livrare în iulie a scăzut cu 2,36%, închizând la 64,53 dolari/baril, iar WTI-ul american a închis la 61,62 dolari/baril, în coborâre cu 2,42%.

Declaraţiile liderului american au venit după ce un consilier de top al liderului suprem iranian a spus pentru NBC News că Teheranul este dispus să semneze un acord, în anumite condiţii, dacă sancţiunile economice vor fi ridicate. Potrivit analiştilor, un eventual acord ar putea readuce pe piaţă până la 1 milion de barili de petrol pe zi din partea Iranului, ţară membră OPEC.

”Această posibilitate este singurul motiv al scăderii preţurilor de azi dimineaţă,” a declarat analistul Tamas Varga, de la PVM, pentru CNBC. Totuşi, el a subliniat că impactul negativ asupra preţurilor ar putea fi temperat de faptul că OPEC+ ar putea încetini planurile de majorare a producţiei.

Context geopolitic şi economic:

Iranul trece printr-o criză economică profundă, agravată de retragerea SUA din acordul nuclear din 2018, deprecierea monedei, proteste interne şi pierderea regimului Assad din Siria, un aliat esenţial. În plus, Israelul a eliminat majoritatea liderilor Hezbollah, slăbind influenţa regională a Teheranului.

Conform presei internaţionale, liderul suprem iranian Ayatollah Ali Khamenei, anterior ostil negocierilor cu Washingtonul, a fost convins de oficiali guvernamentali să sprijine o redeschidere diplomatică, ca măsură de supravieţuire pentru regim.

În paralel, OPEC+ a continuat să-şi majoreze producţia: în mai, alianţa condusă de Arabia Saudită a crescut livrările cu 411.000 de barili/zi şi a anunţat o majorare similară pentru luna iunie.

Tensiunile din Orientul Mijlociu rămân însă volatile, iar viitorul acordului dintre SUA şi Iran va avea implicaţii profunde asupra pieţelor energetice, geopoliticii regionale şi dinamicii economice globale.

 

Şanse extrem de reduse să existe progrese reale în primele negocieri directe după trei ani între ruşi şi ucraineni. Turcia spune că la Istanbul sunt planificate vineri reuniuni trilaterale cu Ucraina şi Rusia, implicând şi SUA

Bursele europene au închis joi pe verde, acţiunile din sectorul apărării conducând avansul