Academia Română compară situația de acum cu cea din România interbelică: Atunci s-a sfârșit cu asasinarea primului ministru

În același registru al avertismentelor privind pericolul reabilitării ideologiilor totalitare, Institutul de Istorie a Religiilor amintește, implicit, că România a cunoscut deja consecințele violenței politice de extremă dreaptă: în 1933, premierul Ion Gheorghe Duca a fost asasinat pe peronul gării din Sinaia, la ordinul Mișcării Legionare — o execuție orchestratǎ de asasini care călătoriseră în același tren cu demnitarul și care l-au împușcat cu cinci gloanțe. Acest episod rămâne un simbol dureros al efectelor radicalizării și al instrumentalizării discursului religios în slujba urii politice, ecou istoric al pericolelor semnalate astăzi de IIR.

Instituția subliniază că are o responsabilitate academică, științifică și civică de a atrage atenția asupra pericolului reprezentat de instrumentalizarea religiei în scopuri ideologice totalitare. „România a suportat deja din plin oroarea dictaturilor de extremă dreaptă care au distorsionat, instrumentalizat și folosit ca armă religia în spațiul public”, avertizează cercetătorii institutului, potrivit unui comunicat oficial.

IIR își exprimă solidaritatea cu alte instituții naționale care au condamnat recent declarații și acțiuni de natură radicală, considerate incompatibile cu principiile constituționale și cu legislația în vigoare — în special Ordonanța de Urgență nr. 31/2002 și Legea nr. 217/2015, care interzic manifestările fasciste și simbolurile legionare.

Pe fondul acestor îngrijorări, reprezentanții Institutului reamintesc că istoria oferă numeroase exemple de deturnare a valorilor religioase pentru a susține ideologii violente. Ei avertizează că valorile autentice ale religiei – precum discernământul, asumarea, echilibrul și onestitatea – nu trebuie lăsate pradă manipulării ideologice.

„Dacă există în universurile religioase, inclusiv în istoria religioasă a României, mari valori democratice și spirituale, acestea trebuie aprofundate tocmai în momentele critice. Altminteri, nu avem decât de pierdut, cu toții”, se arată în poziția oficială.

Institutul, care are ca misiune declarată combaterea radicalismelor religioase și a intoleranței etnice și confesionale, condamnă încercările de reabilitare a memoriei fascismului românesc interbelic, precum și folosirea discursului religios ca instrument al intoleranței.

„Aceste derive amenință să alieneze și să distrugă cea mai fastă perioadă istorică a noastră”, avertizează IIR, făcând referire la cele trei decenii de consolidare democratică în România postcomunistă.

Sursa: www.stiripesurse.ro

VIDEO Nicușor Dan a vorbit cu Emmanuel Macron: România este în joc!

Premieră medicală: un bebeluş american a fost tratat printr-o terapie genică personalizată