Urme ale virusului poliomielitei, afecţiune extrem de infecţioasă şi susceptibilă de a produce dizabilităţi pacienţilor afectaţi, au fost detectate în apele uzate şi în eşantioane din capitala acestui stat din Oceanul Pacific, Port Moresby, precum şi în cel de-al doilea oraş ca mărime, Lae, potrivit OMS, potrivit Agerpres.
Testele au stabilit că doi copii au fost infectaţi cu tulpina de tip 2 a virusului în oraşul Lae, a adăugat aceeaşi sursă, care s-a declarat ”foarte îngrijorată de epidemia confirmată”.
Poliomielita a fost declarată eradicată în Papua Noua Guinee în anul 2000, însă rata de vaccinare este scăzută în rândul copiilor, sub 50%, potrivit OMS.
”Poliomielita este o afecţiunea extrem de infecţioasă, iar virusul se propagă rapid de la o persoană la alta în comunităţile unde rata de vaccinare este slabă”, a explicat Sevil Huseynova, reprezentantă OMS în această ţară, potrivit unor declaraţii transmise vineri către AFP.
Poliomielita, care afectează în principal copiii cu vârste mai mici de 5 ani, este o boală incurabilă, însă poate fi prevenită graţie vaccinării. Boala era răspândită peste tot în lume până la descoperirea unui vaccin în anii 1950.
Ministrul Sănătăţii din Papua Noua Guinee, Elias Kaparove, a calificat situaţia ca fiind ”gravă, dar gestionabilă”, dând asigurări că autorităţile ”acţionează rapid pentru protejarea copiilor”.
Virusul care provoacă poliomielita, denumit poliovirus, se transmite de la o persoană la alta în principal pe cale fecal-orală. În cazuri mai rare, poate fi transmis prin consumul de apă sau alimente contaminate.
Se multiplică în intestin, de unde poate invada sistemul nervos şi declanşa o paralizie.
În 1988, OMS a adoptat o rezoluţie care face apel la eradicarea globală a poliomielitei. De atunci, cazurile provocate de un tip de virus sălbatic s-au diminuat cu peste 99%, potrivit OMS, în mare parte graţie vaccinării.