Preşedintele american Donald Trump a atacat, vineri, Curtea Supremă, cu majoritate conservatoare, pentru că i-a provocat un nou eşec prin prelungirea interdicţiei sale de expulzare a imigranţilor venezueleni în baza unei legi de urgenţă.
„Curtea Supremă nu ne va lăsa să dăm criminalii afară din ţara noastră”, a acuzat Donald Trump într-un mesaj cu majuscule pe reţeaua sa Truth Social. Cea mai înaltă instanţă din ţară „nu mă lasă să fac ceea ce am fost ales să fac”, s-a plâns el.
Republicanul a făcut din lupta împotriva imigraţiei ilegale o prioritate absolută, făcând referire la o „invazie” a Statelor Unite de către „infractori din străinătate” şi comunicând pe larg despre expulzarea imigranţilor. Însă programul său de expulzare în masă a fost zădărnicit sau limitat de numeroase hotărâri judecătoreşti.
Mai multe tribunale federale şi curţi de apel – precum şi Curtea Supremă însăşi la 19 aprilie – au blocat deja temporar utilizarea legii din 1798 privind „duşmanii străini”, folosită anterior exclusiv în timp de război, pe motiv că persoanele vizate ar trebui să îşi poată exercita drepturile.
Donald Trump a invocat această lege într-o declaraţie prezidenţială emisă la 15 martie împotriva bandei venezuelene Tren de Aragua, declarată organizaţie „teroristă” de Washington în februarie, în aceeaşi zi cu expulzarea în El Salvador a aproximativ 250 de persoane, în marea lor majoritate venezueleni acuzaţi de apartenenţă la bandă.
Mai mult de jumătate au fost deportate în temeiul legii 1798.
În total, aproximativ 300 de imigranţi au fost deportaţi în El Salvador, unde au fost încarceraţi într-o închisoare de înaltă securitate cunoscută pentru condiţiile sale dure.
În decizia sa de vineri, cu şapte voturi – patru judecători conservatori, inclusiv preşedintele său, John Roberts, şi trei progresişti, împotriva celor mai conservatori doi judecători – Curtea a prelungit până la noi ordine interdicţia pe care o impusese la 19 aprilie.
Aceasta trimite cauza unei Curţi Federale de Apel pentru a stabili legalitatea utilizării acestei legi şi condiţiile în care persoanele vizate pot contesta expulzarea lor în instanţă.
Curtea a subliniat în special caracterul expeditiv al procedurii, exprimându-şi îngrijorarea cu privire la faptul că „expulzarea a fost anunţată cu doar 24 de ore înainte, fără a fi furnizată nicio informaţie cu privire la dreptul de a o contesta”.
Într-o decizie unanimă din 7 aprilie, cei nouă judecători au hotărât că persoanele ameninţate cu deportarea în temeiul acestei legi ar trebui să o poată contesta în instanţă, contrar celor susţinute de administraţia Trump, şi să fie notificate într-un „termen rezonabil”.
Cu toate acestea, vineri, Curtea a declarat că este pe deplin conştientă de „interesele de securitate naţională” invocate de guvern şi, prin urmare, a recomandat instanţelor inferioare să se pronunţe „cu celeritate”.
La 9 mai, administraţia Trump a ameninţat că va „suspenda” drepturile de apel ale imigranţilor vizaţi de planurile sale de expulzare în masă dacă judecătorii continuă să le obstrucţioneze.
Aceasta acuză sistematic judecătorii care se opun deciziilor sale că „încalcă” prerogativele executivului.