Aşteptările privind inflaţia au crescut semnificativ. Prognoza pentru inflaţia din următorul an a urcat la 7,3%, de la 6,5% în aprilie, iar anticipaţiile pe termen lung au ajuns la 4,6%, de la 4,4%.
Totuşi, majoritatea răspunsurilor la sondaj au fost colectate înainte de anunţul SUA-China privind o pauză de 90 de zile a celor mai multe tarife comerciale dintre cele două ţări. Incertitudinea legată de politica comercială pare să fie un factor cheie care apasă asupra moralului consumatorilor.
”Tarifele au fost menţionate spontan de aproape trei sferturi dintre respondenţi, în creştere faţă de circa 60% în aprilie; incertitudinea cu privire la politica comercială continuă să domine percepţia consumatorilor asupra economiei”, a declarat Joanne Hsu, directorul sondajului.
Preşedintele Fed, Jerome Powell, a subliniat că banca centrală vrea să se asigure că aceste anticipaţii nu vor creşte din cauza tarifelor înainte de a relua scăderea dobânzilor.
Chiar dacă SUA şi alte ţări au convenit asupra unor pauze tarifare, rata efectivă a tarifelor pentru bunurile importate în Statele Unite rămâne semnificativ mai mare decât era înainte de preluarea mandatului de către Donald Trump, în ianuarie 2017. Economiştii avertizează că tarifele ar putea alimenta o creştere temporară a preţurilor, dar impactul asupra inflaţiei pe termen lung este încă incert.
Datele recente privind inflaţia nu indică ”un efect tarifar” vizibil: atât indicele preţurilor de consum (CPI), cât şi cel al preţurilor producătorilor (PPI) pentru luna aprilie au fost sub aşteptările pieţei.
O versiune finală a indicelui de încredere a consumatorilor pentru luna mai este programată să fie publicată pe 30 mai şi va fi urmărită cu atenţie pentru a vedea dacă pauza tarifară a avut un efect pozitiv asupra sentimentului consumatorilor.