„Miercuri, 14 mai, fosta preşedintă a Curţii Superioare de Justiţie a statului Guerrero, Ravel Lambertina Galeana, a fost arestată în legătură cu presupusa distrugere de înregistrări video în cazul Ayotzinapa”, a precizat şefa statului în conferinţa sa de presă zilnică.
Cei 43 de studenţi de la şcoala normală din Ayotzinapa au dispărut în noaptea de 26 septembrie 2014 în statul Guerrero (sud), în timp ce căutau autobuze pentru a merge la Ciudad de Mexico. Până în prezent, doar rămăşiţele a trei dintre ei au fost identificate.
La acea vreme, administraţia fostului preşedinte Enrique Pera Nieto (2012-2018) a elaborat şi apărat un „adevăr istoric” ulterior contestat pe scară largă: cei 43 au fost masacraţi de traficanţi de droguri cu complicitatea poliţiei locale.
Sub mandatul fostului preşedinte Andrés Manuel López Obrador (2018-2024), o comisie a vorbit despre o „crimă de stat” şi a recunoscut responsabilitatea armatei, fie direct, fie din neglijenţă.
În această ultimă răsturnare de situaţie, Lambertina Galeana, o magistrată pensionară de 79 de ani, a fost arestată miercuri la Chilpancingo, capitala statului Guerrero. Ea urmează să fie prezentată unui judecător federal.
„Unele dintre autobuzele cu care călătoreau tinerii s-au oprit la Palatul de Justiţie”, a detaliat preşedinta ţării. „Ulterior, înregistrările video de la Palatul de Justiţie au dispărut”, a adăugat ea.
„Deci, potrivit Parchetului specializat, ancheta urmăreşte să stabilească motivul pentru care aceste înregistrări video au fost şterse. Şi aceasta este presupusa acuzaţie adusă fostei preşedinte al Curţii Superioare de Justiţie a statului Guerrero”, a subliniat Sheinbaum.
În acest caz, fostul procuror general Jesus Murillo Karam, apărător al „adevărului istoric” sub Pena Nieto, a fost arestat.
Mexicul solicită extrădarea de către Israel a fostului şef al Agenţiei de anchete criminale (AIC), Tomas Zeron de Lucio, „pentru infracţiuni de tortură, încălcări ale drepturilor omului şi dispariţie forţată în cazul celor 43 de studenţi”, potrivit guvernului mexican.
Puţine anchete penale sunt duse la bun sfârşit în Mexic. Pe 1 iunie, aproape 100 de milioane de alegători sunt chemaţi la urne pentru alegerea fără precedent a tuturor judecătorilor şi magistraţilor.
Fostul preşedinte Lopez Obrador a promulgat această reformă constituţională în septembrie, în numele luptei împotriva „corupţiei” din sistemul judiciar şi pentru un „veritabil stat de drept”.
Opoziţia se teme de o politizare a sistemului judiciar în beneficiul stângii aflate la guvernare, care se bucură de un sprijin public considerabil.