Mihai Constantin, despre modificările legislative referitoare la hărţuirea sexuală: Ministerul Educaţiei trebuie să colaboreze cu Ministerul Justiţiei pentru a prezenta o soluţie de act normativ în şedinţa de Guvern săptămâna viitoare

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin, a afirmat că Ministerul Educaţiei trebuie să colaboreze cu Ministerul Justiţiei pentru a prezenta, în sedinţa de Guvern de săptămâna viitoare, o soluţie de act normativ în legătură cu gestionarea cazurilor de hărţuire sexuală.

Mihai Constantin a fost întrebat, joi, la finalul şedinţei de Guvern, dacă a fost luată o hotărâre legislativă în privinţa cazurilor de hărţuire sexuală, aşa cum anunţase premierul Marcel Ciolacu săptămâna trecută. 

 
”Este un subiect de mare interes. Au stârnit şi revoltă şi alt gen de emoţie publică cazurile recente la care ne gândim cu toţii, fără îndoială, şi în urma angajamentului luat de către premier, în şedinţa de Guvern de astăzi (joi – n.r.), Ministerul Educaţiei a venit cu o notă de informare şi, având în vedere că sarcina şi expertiza erau la ministerul de resort, vreau să punctez că, în coordonare cu ministerul, cred că acum câteva minute a fost difuzat un comunicat de presă referitor la această informare. Pot să vă spun însă că, în timpul şedinţei de astăzi, în urma analizei acestei informări, care a fost generată de o şedinţă a unui grup interministerial din 6 august, din care au făcut parte şi Ministerul Justiţiei, şi Ministerul Afacerilor Interne, şi instituţia rectorilor din România, s-a ajuns la concluzia că Ministerul Educaţiei trebuie să colaboreze cu Ministerul Justiţiei pentru a prezenta o soluţie de act normativ în şedinţa de Guvern săptămâna viitoare”, a afirmat Mihai Constantin. 

 
El a explicat de ce a mai fost nevoie de încă o săptămână pentru a fi luată o decizie. 
 
”Pentru că în urma acestei şedinţe interministeriale, s-a constatat că sfera de competenţe o excede pe cea a Ministerului Educaţiei, atinge şi drepturi fundamentale referitoare la petiţie ale românilor, atinge şi raporturi de muncă gestionate de alt minister şi de aceea este nevoie de o aşezare cu Ministerul Justiţiei pentru a se vedea două lucruri. Mai întâi ce soluţii prevede cadrul normativ deja în vigoare al României în ceea ce priveşte combaterea acestor acte cumplite şi reprobabile şi, doi, în consecinţă ce modalităţi de completare sau de omogenizare sau, nu ştiu, să le facem mai coerente, mai limpezi şi mai uşor de aplicat ar fi nevoie. Un alt lucru care a fost luat în vedere, având în vedere delicateţea subiectului şi faptul că se ating anumite aspecte legiferate în prezent prin legi nu prin acte normative secundare sau terţiare, este foarte probabil că actul normativ prezentat săptămâna viitoare să fie sub forma unui proiect de lege care va trebui ulterior dezbătut şi aprobat de către Parlament”, a mai afirmat purtătorul de cuvânt al Guvernului. 
 
Mihai Constantin a adăugat că este nevoie de o ”scanare” a sistemului legislativ pentru a se vedea dacă unele măsuri nu sunt deja reglementate. 
 
”Din intervenţia Ministerului Justiţiei de astăzi din cadrul şedinţei de Guvern, am remarcat această idee. Trebuie să nu ne pripim în a legifera ceva ce este deja reglementat şi este nevoie de o scanare, dacă îmi permiteţi, juridică, a tabloului legislativ român, pentru a vedea dacă nu cumva aceste…eu acum pun această rezervă, dar ele sunt, într-o formă sau alta, reglementate. Nu cred că poate scăpa cineva nepedepsit dacă este dovedit că a exercitat un act de agresiune sexuală. Şi pentru această coerenţă e nevoie să ne grăbim încet vorba latinului”, a transmis Mihai Constantin.

Ovidiu Haţegan, delegat la finala masculină a turneului olimpic de fotbal de la Paris

USR: Ciolacu şi Deca au minţit – Ordinul care blochează reclamaţiile anonime în universităţi nu a fost modificat