După ce s-a întors în Catalonia după şapte ani de exil, liderul separatist Puigdemont a dispărut din nou

Poliţia catalană încerca să îl găsească joi pe liderul pro-independenţă Carles Puigdemont, care, după ce nu a mai pus piciorul în Spania de şapte ani, şi-a făcut o scurtă apariţie la Barcelona şi apoi a dispărut din nou, în condiţiile în care pe numele său este emis un mandat de arestare, relatează AFP.

La jumătatea dimineţii, printre miile de susţinători veniţi să asiste la întoarcerea lui Carles Puigdemont în Parlament circula zvonul că acesta a fugit din nou.

Poliţia catalană, Mossos d’Esquadra, a pus la punct o amplă operaţiune în perioada imediat următoare, cu controale ale vehiculelor pe străzile din Barcelona şi pe drumurile din Catalonia, după cum au putut observa jurnaliştii AFP.

Un Mosso a fost el însuşi arestat în cursul acestor operaţiuni, fiind suspectat că este proprietarul maşinii care i-a permis liderului catalan în vârstă de 61 de ani să fugă după ce a luat cuvântul în apropierea parlamentului regional catalan, a precizat poliţia catalană într-un comunicat.

Odată coborât de pe scenă, unde a rămas doar câteva minute, Carles Puigdemont „a fugit, profitând de numărul mare de persoane din jurul său, într-un vehicul pe care poliţia a încercat să îl oprească, dar fără succes”, au explicat poliţiştii catalani.

„Dispozitivul prevedea ca o arestare să fie efectuată în mod proporţional şi la momentul cel mai potrivit pentru a nu tulbura ordinea publică”, au adăugat ei, precizând că două arestări au avut loc în cursul unor scurte incidente în apropierea Parlamentului.

CUM A DISPĂRUT IAR PUIGDEMONT

Fostul preşedinte al executivului regional, care a fugit din Spania în 2017 pentru a scăpa de urmărirea penală pentru rolul său în tentativa eşuată de secesiune a regiunii, şi-a organizat cu grijă întoarcerea, pe care a anunţat-o el însuşi în ultimele zile. În aplauzele unei mulţimi de câteva mii de persoane, liderul Junts per Catalunya (Împreună pentru Catalonia) a urcat pe scena din faţa Arcului de Triumf din Barcelona în jurul orei 09:00, au observat jurnaliştii AFP.

„Nu ştiu cât timp va trece până când ne vom putea revedea, prieteni, dar orice s-ar întâmpla, când ne vom revedea, sper că vom putea striga din nou împreună cu voce tare (…): ‘Trăiască Catalonia liberă'”, le-a spus susţinătorilor săi fostul preşedinte catalan, care şi-a petrecut ultimii şapte ani în Belgia şi Franţa.

După discursul său, susţinătorii săi s-au îndreptat spre parlament, unde avea loc alegerea noului preşedinte al executivului regional, socialistul Salvador Illa. Carles Puigdemont anunţase de mai multe ori că intenţionează să participe la această alegere. În cele din urmă, însă, Carles Puigdemont nu a mai ajuns în Parlament, unde dezbaterile au fost întrerupte după-amiaza pentru a se lua în considerare o cerere de suspendare a şedinţei din partea Junts.

În ciuda legii amnistiei negociate de Pedro Sanchez în schimbul sprijinului acordat de Junts guvernului său, Carles Puigdemont este în continuare subiectul unui mandat de arestare şi ştia, la întoarcere, că putea fi arestat în orice moment.

Foarte criticată de opoziţie, această lege de amnistie este în centrul a numeroase dezbateri juridice. La 1 iulie, Curtea Supremă a decis că aceasta se aplică doar la unele dintre infracţiunile de care era acuzat liderul pro-independenţă.

REACŢII

„O umilinţă insuportabilă. Doar una în plus. Este dureros să asişti în direct la acest delir, pentru care (premierul Pedro Sanchez) este principalul vinovat”, a comentat Alberto Núñez Feijóo, preşedintele Partidului Popular (PP), de dreapta, pe X.

„Îl caută pe preşedintele Puigdemont în acelaşi mod în care poliţia naţională şi garda civilă căutau urnele şi buletinele de vot chiar înainte de 1 octombrie”, data referendumului ilegal de autodeterminare organizat de liderul pro-independenţă în 2017, a glumit Albert Batet, liderul Junts în Parlamentul catalan, în timpul dezbaterii de învestitură.

După luni de negocieri de la alegerile din mai, în care socialiştii au devansat partidul lui Carles Puigdemont, dar nu au obţinut majoritatea absolută, un acord de coaliţie a fost în sfârşit încheiat săptămâna trecută.

Sprijinit în special de separatiştii din Stânga Republicană din Catalonia (ERC), spre marea nemulţumire a Junts, acesta urma să permită alegerea, joi, a fostului ministru al sănătăţii al lui Pedro Sanchez, Salvador Illa, ca şef al executivului catalan. Acesta din urmă ar putea deveni primul preşedinte al executivului catalan care nu provine din rândurile unui partid naţionalist începând din 2010.

JO, volei feminin: Campioana olimpică SUA elimină în semifinale vicecampioana Brazilia, într-o reeditare a finalei JO2020

Ministerul Turismului, sfaturi pentru turişti înainte de a pleca în vacanţă: Verificaţi cu atenţie cazarea înainte de a face rezervarea sau plata / Măsuri suplimentare pentru un concediu fără neplăceri