ALEGERI PREZIDENŢIALE 2025 – AEP: Informaţiile vehiculate privind corectitudinea listelor electorale permanente, false. Nicio comunicare oficială de la vreo formaţiune politică privind situaţii punctuale în care persoane decedate ar figura pe liste

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) precizează că informaţiile vehiculate privind corectitudinea listelor electorale permanente sunt false, arătând că nu a fost primită nicio comunicare oficială de la vreo formaţiune politică privind situaţii punctuale în care persoane decedate ar figura pe liste. Totodată, Ministerul de Interne arată că datele din Registrul Naţional de Evidenţă a Persoanelor se actualizează pe baza documentelor oficiale. Astfel, în 10 mai, în RNEP erau înregistrate 8.463 de persoane cu vârsta peste 100 de ani. ”Această cifră reflectă situaţia administrativă reală şi nu indică erori sau nereguli. Sistemul informatic al R.N.E.P. nu deduce decesul unei persoane pe baza vârstei, ci doar pe baza documentelor oficiale transmise”, adaugă MAI.

”Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) atrage atenţia că informaţiile vehiculate în spaţiul public referitoare la corectitudinea listelor electorale permanente sunt false şi precizează că nu a fost primită nicio comunicare oficială de la vreo formaţiune politică referitoare la existenţa unor situaţii punctuale privind persoane decedate care ar figura pe listele întocmite pentru scrutinul din data de 18 mai 2025”, a afirmat AEP, duminică după-amiază, într-un comunicat de presă.

Totodată, autoritatea a precizat că: 

  • Fiecare cetăţean român care a împlinit vârsta de 18 ani şi care are drept de vot figurează în Registrul electoral.
  • Fiecare alegător figurează în Registrul electoral o singură dată.
  • Datele care se înscriu în Registrul electoral provin de la mai multe entităţi ale statului român.
  • Datele cetăţenilor care sunt înscrişi sau sunt radiaţi din oficiu în Registrul electoral sunt furnizate de structurile Ministerului Afacerilor Interne, astfel:

           – înscrierea în Registrul electoral a cetăţenilor români care au împlinit sau împlinesc vârsta de 18 ani până în ziua alegerilor inclusiv se face, din oficiu, de către Autoritatea Electorală Permanentă, pe baza comunicării Direcţiei Generale pentru Evidenţa Persoanelor,

         – după dobândirea cetăţeniei române, persoanele care au 18 ani împliniţi sunt înscrise în Registrul electoral, din oficiu, de către Autoritatea Electorală Permanentă, pe baza comunicării Direcţiei Generale pentru Evidenţa Persoanelor,

          – Direcţia Generală de Paşapoarte comunică Autorităţii Electorale Permanente datele privind fiecare alegător român care şi-a stabilit domiciliul în străinătate, pentru a fi înscris în Registrul electoral.

  • Actualizarea datelor cetăţenilor înscrişi în Registrul electoral revine primarilor sau persoanelor împuternicite de aceştia. Activităţile de actualizare includ modificările de domiciliu, schimbarea numelui, stabilirea reşedinţei, precum şi radierile în caz de deces, de pierdere a cetăţeniei române, de interzicere a exercitării dreptului de a alege sau de punere sub interdicţie.
  • Evidenţa alegătorilor în Registrul electoral este un proces în continuă evoluţie, datele schimbându-se de la zi la zi, fapt care se reflectă în comunicatele pe care Autoritatea Electorală Permanentă le publică lunar, pe site-ul propriu, , cu privire la numărul alegătorilor înscrişi în Registrul electoral.
  • AEP furnizează numărul tuturor cetăţenilor români cu drept de vot, care deţin acte de identitate eliberate de statul român, indiferent unde aceştia au locuinţa stabilă (în ţară sau în străinătate). Acest număr este un număr cert şi verificabil în orice moment, prin numărarea actelor de identitate emise de statul român. Cetăţenii români plecaţi din ţară, care îşi păstrează actele de identitate în care figurează domiciliul în România, rămân înscrişi în Registrul electoral cu adresa de domiciliu în România.

Autoritatea Electorală Permanentă adaugă că a comunicat, în 13 mai, situaţia numărului de alegători valabil pentru alegerea preşedintelui României din 18 mai 2025.

Astfel, numărul total al alegătorilor înscrişi în listele electorale permanente este 17.988.218 cetăţeni. Numărul total de cetăţeni români cu domiciliul în străinătate care figurează cu drept de vot la acest scrutin este 1.016.327 de persoane. Numărul total al alegătorilor români din străinătate care au optat pentru votul prin corespondenţă prin înregistrarea pe site-ul şi sunt înscrişi în listele electorale permanente din străinătate pentru votul prin corespondenţă este de 6.085 de cetăţeni. Numărul total al alegătorilor români din străinătate care au optat pentru votul la secţia de votare prin înregistrarea pe site-ul şi sunt înscrişi în listele electorale permanente din străinătate este de 2.235 de cetăţeni. Numărul total al persoanelor care au dreptul de vot interzis este de 20.326 de cetăţeni.

”De asemenea, AEP precizează că arhitectura electorală instituţională asigură toate condiţiile pentru funcţionarea optimă a sistemelor şi aplicaţiilor informatice utilizate la turul al doilea al alegerilor pentru Preşedintele României din anul 2025. Instituţiile implicate în organizarea procesului electoral din anul 2025 au luat toate măsurile pentru a asigura desfăşurarea unor alegeri libere, corecte şi transparente, în acord cu cele mai înalte standarde democratice europene şi internaţionale. Autoritatea Electorală Permanentă asigură alegătorii că toate cerinţele operaţionale stabilite de către AEP, Biroul Electoral Central şi Institutul Naţional de Statistică au fost implementate de către Serviciul de Telecomunicaţii Speciale în vederea utilizării sistemelor IT&C securizate pentru buna desfăşurare a procesului electoral din data de 18 mai 2025”, subliniază AEP.

Datele privind prezenţa la vot pot fi vizualizate în timp real pe pagina de internet a Autorităţii Electorale Permanente – , pentru fiecare secţie de votare. Rezultatele înscrise în procesele-verbale întocmite de către birourile electorale ale secţiilor de votare vor putea fi consultate pe aceeaşi pagină, imediat după încheierea şi transmiterea digitală a acestora.

La rândul său, Ministerul Afacerilor Interne a transmis precizări referitoare la acurateţea datelor din Registrul Naţional de Evidenţă a Persoanelor.

”Administrarea datelor din R.N.E.P. respectă strict prevederile legale în vigoare. Conform Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 97/2005 actualizarea informaţiilor privind identitatea, domiciliul, reşedinţa şi starea civilă se realizează exclusiv pe baza documentelor oficiale emise de serviciile publice comunitare locale sau de oficiile consulare, pe baza acestora fiind înregistrate prompt, inclusiv decesele”, a arătat ministerul.

Conform ultimelor analize, în 10 mai 2025, în R.N.E.P. erau înregistrate 8.463 de persoane cu vârsta peste 100 de ani.

”Această cifră reflectă situaţia administrativă reală şi nu indică erori sau nereguli. Sistemul informatic al R.N.E.P. nu deduce decesul unei persoane pe baza vârstei, ci doar pe baza documentelor oficiale transmise”, a precizat MAI.

Datele din R.N.E.P. sunt puse la dispoziţia autorităţilor electorale în mod gratuit, transparent şi în conformitate cu Regulamentul (UE) nr. 679/2016 (GDPR). Orice cerere de informaţii statistice este procesată cu celeritate, respectând normele privind protecţia datelor cu caracter personal.

R.N.E.P. este actualizat pe baza informaţiilor furnizate de serviciile publice comunitare şi oficiile consulare, asigurând astfel acurateţea datelor utilizate în procesele electorale.

”Facem apel la responsabilitate. În contextul celui de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale, MAI îndeamnă cetăţenii şi reprezentanţii mass-media să verifice informaţiile exclusiv din surse oficiale şi să evite diseminarea sau amplificarea informaţiilor neverificate”, a subliniat MAI.

Bernadette Szocs și Sofia Polcanova, start perfect la Doha: calificare în top 32

Incident la poligonul Smârdan din Galați: Parchetul Militar a fost sesizat