Noi probleme privind calitatea apei în localităţi ale judeţului Prahova. În comunele Măneşti şi Cocorăştii Colţ, apa furnizată în sistem centralizat conţine arsen

Autorităţile din judeţul Prahova se confruntă din nou cu probleme în ceea ce priveşte calitatea apei potabile furnizate de operatorul Hidro Prahova. Mii de localnici ai comunelor Măneşti şi Cocorăştii Colţ nu pot folosi apa furnizată în sistem centralizat, după ce s-au constatat depăşiri ale valorilor admise de arsen în apa potabilă furnizată.

Anunţul privind problemele legate de calitatea apei furnizate în comunele Măneşti şi Cocorăştii Colţ din judeţul Prahova a fost făcut, marţi seară, de către compania Hidro Prahova, cel mai mare operator de apă din judeţ, firmă la care acţionar majoritar este Consiliul Judeţean Prahova.

 
”În urma analizelor efectuate de Direcţia de Sănătate Publică Prahova, a fost instituită interdicţia de consum al apei distribuite în comunele Măneşti şi Cocorăştii Colţ, din cauza depăşirii valorilor admise ale parametrului chimic arsen în probele de apă recoltate în data de 8 mai 2025. Apa nu poate fi folosită pentru băut sau gătit”, anunţă, pe Facebook, compania de apă a Consiliului Judeţean Prahova.

 
Operatorul de apă precizează că apa furnizată în cele două localităţi fi utilizată doar pentru spălat, igienă, evacuarea apei uzate, subliniind că arsenul nu poate fi eliminat prin fierbere.
 
”Arsenul este un element prezent în mod natural în scoarţa terestră. Acesta este analizat exclusiv de către DSP Prahova, în cadrul monitorizării de audit. Potrivit primelor evaluări, valorile ridicate nu sunt cauzate de reţelele de apă, ci de modificări ale componentelor naturale din apa brută”, mai explică reprezentanţii Hidro Prahova.
 
Aceştia precizează că firma va duce containere cu apă potabilă în zonele afectate.
 
Nu este prima dată când localnici din judeţul Prahova sunt sfătuiţi să nu consume apa furnizată în sistem centralizat de Hidro Prahova. Luna trecută şi luna aceasta, în oraşul Breaza a fost instituită timp de câteva săptămâni restricţia de a utiliza apa furnizată de Hidro Prahova, după ce aceasta a prezentat aspect tulbure, miros urât, iar analizele au relevat că apa furnizată ca fiind potabilă era contaminată cu bacteria Clostridium Perfringens. În urma acestei situaţii au fost depuse mai multe plângeri penale.

Primarul Buzăului, Constantin Toma: În PSD nu e nicio schimbare. A rămas aceeaşi echipă acolo, cu Paul Stănescu, cu toată lumea/ Marcel va rămâne, va conduce partidul în continuare

Acordul internaţional privind pandemiile, adoptat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii