Daniel David, ministrul Educaţiei şi Cercetării, afirmă, miercuri, că îşi doreşte o modificare a modului în care se acordă bursele pentru elevi, el susţinând că trebuie recompensaţi financiar elevii care dau dovadă de excelenţă şi trebuie sprijiniţi cei aflaţi în situaţii sociale dificile.
”Cred că toate bursele vor trebui reanalizate. Avem un sistem atât de stufos de burse, încât de multe ori nu mai înţelegi ce vrei să faci din punct de vedere educaţional cu acel sistem. Am spus în raport, eu cred că bursele trebuie să susţină două lucruri: excelenţa şi componenta socială”, a afirmat Daniel David, miercuri, într-o conferinţă de presă.
Declaraţiile ministrului au fost făcute în contextul în care a fost întrebat dacă acordarea de burse elevelor care devin mame nu încurajează acest fenomen.
”Nu am un răspuns specific acum pentru această situaţie, dar cam ăsta este principiul pe care aş dori să-l folosesc când reanalizăm bursele: cei buni să ia bursă şi cei care au nevoie din punct de vedere social, cred că cele două categorii ar trebui să fie împinse în faţă. Şi prefer mai puţin şi mai bun şi mai relevant decât irelevant şi puţin”, a adăugat ministrul.
Referindu-se la tinerele care devin mame, minore fiind, Daniel David spune că educaţia este cea care contează, subliniind că e vorba despre educaţie în comunităţile din care aceste fete fac parte, dar şi despre educaţia în familie, dincolo de bursa pe care ele o primesc.
România acordă mai multe tipuri de buse elevilor:
- Bursă de excelenţă olimpică I: între 750 şi 3000 lei
- Bursă de excelenţă olimpică II: 700 lei
- Bursă de merit : 450 lei
- Bursă socială: 300 lei
- Bursă pentru mame minore: 700 lei
- Bursă tehnologică: 300 lei