La solicitarea AGERPRES, SCJU Bistriţa a comunicat că anul trecut au fost completate peste 14.600 de chestionare de satisfacţie de către pacienţii din spital, din care puţin peste 3.200 online, la care s-au adăugat circa 600 de chestionare de la pacienţii Policlinicii Bistriţa, acestea din urmă reprezentând doar 30% din totalul celor înmânate.
Pacienţii au apreciat competenţa şi profesionalismul personalului medical, curăţenia şi igiena din saloane şi spaţiile comune, precum şi modernizările şi dotările spitalului, de la cazare până la aparatura folosită.
Printre aspectele negative semnalate de pacienţi s-au numărat timpii mari de aşteptare în UPU, comunicarea uneori deficitară a personalului medical cu pacienţii şi aparţinătorii, lipsa de atenţie şi empatie din partea personalului şi furnizarea de informaţii insuficiente legate de diagnostic, tratament şi proceduri.
De asemenea, pacienţii au mai fost nemulţumiţi de monotonia meniurilor alimentare sau lipsa unor opţiuni dietetice mai variate şi de lipsa grupurilor sanitare în fiecare salon.
Secţiile din spital cu cele mai multe recenzii pozitive sunt cea de dermatologie (în legătură cu îngrijirea acordată de medici şi comunicarea cu aceştia, atitudinea asistenţilor medicali şi a infirmierelor, îngrijirea post-operatorie) şi cea de diabet zaharat (au fost apreciate hrana, calitatea lenjeriei, curăţenia saloanelor şi a grupurilor sanitare).
La polul opus se situează secţia de pediatrie, unde s-au făcut reproşuri legate de atitudinea şi comunicarea cu medicii, atitudinea infirmierelor şi îngrijirile acordate pacienţilor, şi secţia de psihiatrie, unde cele mai multe nemulţumiri sunt legate de hrană, condiţii de cazare şi curăţenie.
Potrivit SCJU Bistriţa, în urma analizării acestor chestionare de satisfacţie a pacienţilor, secţiile cu rezultate bune sunt date ca model de bune practici colegilor şi se va iniţia „un plan de acţiune pentru îmbunătăţirea categoriilor cu scoruri scăzute”.
Spitalul din Bistriţa este cea mai mare unitate medicală din judeţul Bistriţa-Năsăud şi are peste 1.600 de angajaţi, urmând ca numărul acestora să crească după finalizarea proiectului de extindere finanţat prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă.