Dr. Alina Dascălu, medic primar obstetrică-ginecologie, este de părere că, la fel ca în alte domenii, digitalizarea poate interveni şi în medicină, iar de aceea pacienţii vor putea primi tratamente personalizate. Îmbătrânirea, spune medicul, trebuie să aibă loc frumos, să trăim sănătoşi până la adânci bătrâneţi.
Întrebată cum vede viitorul în ceea ce priveşte evoluţia terapiilor personalizate, în următorii 5-10 ani, medicul Alina Dascălu a precizat că acest lucru se poate întâmpla chiar mai repede.
”Eu cred că şi mai repede. La cum în toate domeniile se dezvoltă, cred că şi mai repede. Deja se vorbeşte mult de digitalizarea în medicină. Practic, în momentul în care noi putem să verificăm nivelul hormonilor cu un anumit… ca la diabet, de exemplu un ac sau un dispozitiv, să spunem. Da, absolut, un dispoziitiv şi îţi verifică non-stop valorile, aşa probabil că vom ajunge şi aici. Şi atunci se reglează foarte uşor nivelul hormonului pe care ţi-l doreşti, îl reglezi şi atunci suntem în regulă. Foarte mult se pune accentul pe longevitate. Longevitate ce înseamnă? Până la urmă îmbătrânim. Totul e să îmbătrânim frumos, să fim sănătoşi până la adânci bătrâneţi, adică cu un corp sănătos, să putem să facem ceea ce ne dorim, adică nu numai să fim frumoşi în vitrină, să putem să şi funcţionăm şi atunci este foarte important să avem şi benzină. Adică poţi să ai o maşină frumoasă, o ţii în faţa casei şi asta e. Pe când dacă îi pui benzină, poţi să şi mergi cu ea”, a declarat Alina Dascălu, joi seară, la Medika TV.
Medicul Alina Dascălu s-a referit şi la simptomele unei femei care intră în perimenopauză.
”De foarte multe ori, în perioada de premenopauză, apar dereglări ale ciclului menstrual. Adică menstruaţia vine, dar poate are întârzieri, sau poate vine de mai multe ori pe lună, poate durează mai mult, poate fluxul menstrual e mai redus sau mai abundent. Adică sunt nişte perturbări. Pe de altă parte, sindromul premenstrual poate să fie mai accentuat. Ele sunt mai nervoase, mai irritate, nu mai au chef de nimic, nu se recunosc, devin violente.(…) Mai departe, brain focus, se pot confrunta cu aşa ceva. Ce nu apare în premenopauză sunt bufeurile. Bufeurile sunt apanajul menopauzei. Deci persoanele care se confruntă cu transpiraţii nocturne, de exemplu, sau valuri de căldură, se gândesc că e vorba de menopauză. Dar în premenopauză nu apar. Apare aceste tulburări ale memoriei, a funcţiei cognitive. Nu îşi mai aduc aminte, nu pot să se concentreze, uită. De aceea ajung de foarte multe ori la serviciu de psihiatrie. Adică efectiv nu se recunosc, au atacuri de panică. Şi în momentul când ajung la psihiatrii şi psihiatrul le văd simptomele, în momentul acela ar trebui să le îndrume către o verificare hormonală”, a explicat Alina Dascălu.