Administraţia Trump retrage Universităţii Harvard dreptul de a primi studenţi străini. Universitatea din Boston denunţă o măsură ”ilegală”.

Administraţia lui Donald Trump anunţă joi că retrage dreptul de a primi studenţi străini prestigioasei Universităţi private Harvard, pe care o acuză de răspândirea unor ideologii antiamericane, marxiste şi de stânga radicală, privând astfel de un mijloc important de influenţă instituţia împotriva căreia Guvernul american a lansat o vastă ofensivă şi care se află în vizorul miliardarului de când acesta s-a întors la Casa Albă, relatează AFP.

”Certificarea Programului SEVIS (Student and Exchange Visitor) al Universităţii Harvard este revocat cu efect imediat”, a anunţat, într-o scrisoare adresată Universităţii, secretara Securităţii Interne Kristi Noem.

Acest program este principalul sistem prin care studenţii străini sunt autorizaţi să studieze în Statele Unite.

Potrivit lui Noem, această decizie înseamnă că Harvard are interdicţia să primească studenţi care deţin vize de tip F sau J în anul şcolar 2025-2026, o potenţială pierdere uriaşă pentru universitate.

HARVARD RESPINGE O MĂSURĂ”ILEGALĂ”

Harvard denunţă o măsură de represalii care riscă să-i provoace un prejudiciu grav.

”Acţiunea Guvernului este ilegală. Suntem deplin hotărâţi să menţinem capacitatea Harvardului de a primi studenţi şi cercetători internţaionali, originari din peste 140 de ţări, care îmbogăţesc în mod considerabil Universitatea şi întreaga naţiune”, anunţă într-un comunicat Universitatea.

Ea anunţă pe site că are în acest an aproximativ 6.700 de ”studenţi internţaionali”, reprezentând 27% din totalul studenţilor.

”OSTILĂ STUDENŢILOR EVREI”

Administraţia Trump a lansat, de mai multe luni, o vastă ofensivă împotriva învăţământului superior al Statelor Unite.

Ea acuză cele mai prestigioase universităţi private de faptul că au lăsat să prospere antisemitismul şi că nu i-au protejat în mod suficient pe studenţii evrei în timpul manifestaţiilor împotriva Războiului din Fâşia Gaza al israelului.

Tabăra republicană le reproşează în general marilor universităţi americane o promovare a ideilor de stânga, pe care le consideră prea progresiste.

Asociaţii de apărarea libertăţilor individuale denunţă o ofensivă împotriva libertăţii de exprimare şi o încercare de a pune căluş oricărei criticări a Israelului.

Kristi Noem acuză Universitatea Harvard, în această scrisoare făcută publică, de un refuz de a transmite informaţii Guvernului, ”perpetuând totodată un mediu periculos în campus, ostil studenţilor evrei, încurajând simpatii pro-Hamas şi folosind politici rasiste de «dibersitate, echitate şi includere»” (DEI).

Aceste politici de diversitate sunt justificate de către apărătorii lor, din contră, ca un mijloc de corectare a inegalităţilor istorice din interiorul societăţii americane.

În încleştarea sa cu Harvardul, Guvernul american a suprimat deja subvenţii de peste două miliarde de dolari Universităţii din Boston, în nord-estul Statelor Unite.

Medicul Alina Dascălu, despre tratamente personalizate: Deja se vorbeşte mult de digitalizarea în medicină/ Totul e să îmbătrânim frumos, să fim sănătoşi până la adânci bătrâneţi

Tenis: De ziua sa, Djokovici a ajuns în semifinale la Geneva