Papa Leon al XIV-lea a transmis un mesaj de promovare a dialogului către Curia Romană

Aceasta a fost prima întâlnire oficială a Papei cu întreaga Curie Romană (guvernul central al Sfântului Scaun) şi cu angajaţii Vaticanului de la alegerea sa ca şef al Bisericii Catolice la 8 mai.

„Papii vin şi pleacă, Curia rămâne”, a spus Leon, în timpul audienţei din vasta Sală Paul al VI-lea de la Vatican, unde erau aşezaţi membrii Curiei, angajaţii şi familiile lor.

În timpul pontificatului său de 12 ani, predecesorul său Papa Francisc a întreţinut o relaţie uneori dificilă cu Curia Romană, pe care a criticat-o încă din 2014 pentru plăcerile lumeşti şi pentru colportarea de calomnii, într-un discurs foarte virulent care a lăsat o impresie de durată.

Administraţia, la rândul său, i-a reproşat un stil de guvernare considerat prea personal, chiar autoritar, şi care ocoleşte în mod regulat organismele administrative ale Sfântului Scaun.

În 2024, Vaticanul, unde sindicatele nu sunt recunoscute, a fost, de asemenea, marcat de o acţiune sindicală fără precedent, în timpul căreia aproximativ cincizeci de angajaţi ai Muzeelor Vaticanului au intrat în grevă pentru a denunţa condiţiile de muncă care le subminează „demnitatea” şi „sănătatea” şi numărul prea mare de vizitatori, în detrimentul securităţii.

„Dacă trebuie să cooperăm cu toţii la marea cauză a unităţii şi a iubirii, să încercăm să facem acest lucru în primul rând prin comportamentul nostru în situaţiile cotidiene, începând cu mediul de lucru”, a declarat Papa Leon al XIV-lea.

„Fiecare poate fi un constructor de unitate prin atitudinea adoptată faţă de colegi, depăşind neînţelegerile inevitabile cu răbdare şi umilinţă, punându-se în locul celorlalţi, evitând prejudecăţile, dar şi cu o bună doză de umor, aşa cum ne-a învăţat Papa Francisc”, a mai spus Papa.

Primul papă american din istorie este aşteptat cu nerăbdare şi pe plan financiar, în condiţiile în care Sfântul Scaun continuă să se confrunte cu un deficit bugetar cronic, o scădere a donaţiilor din partea credincioşilor şi scandaluri de deturnare de fonduri care i-au zdruncinat imaginea.

Înainte de alegerea sa ca papă, cardinalul Robert Francis Prevost a fost el însuşi un membru proeminent al Curiei, unde a ocupat o poziţie strategică ca număr 1 al departamentului responsabil cu numirea episcopilor din întreaga lume.

Sursa: www.stiripesurse.ro

Un fost poliţist din cadrul IPJ Bacău a fost reținut sub acuzaţiile de şantaj şi lovire sau alte violenţe

Dramă în Vâlcea! Un tânăr a murit strivit de un utilaj industrial într-o staţie de betoane