SUA dau semnalul că nu abandonează România: ‘E angajamentul nostru comun față de stabilitatea regională’

„Astăzi marcăm aniversarea sistemului de apărare antirachetă Aegis Ashore din România, o etapă importantă în parteneriatul strategic dintre Statele Unite și România.

Amplasat la Baza Militară Deveselu, acest sistem de ultimă generație joacă un rol vital în arhitectura de apărare antirachetă a NATO.

De la activarea sa, Aegis Ashore a sporit securitatea și capacitatea de descurajare pe flancul estic al NATO.

Colaborarea dintre forțele americane și române la Deveselu demonstrează puterea alianței noastre și angajamentul nostru comun față de stabilitatea regională.

Prin prezența sa în România, Aegis Ashore contribuie nu numai la protejarea aliaților noștri, ci și la consolidarea puterii și a securității Americii”, a transmis ambasada SUA în România.

Context

În acest moment, în România, sunt dislocaţi, în total, peste 1.700 de militari ai SUA, în principal la Mihail Kogălniceanu, Deveselu şi Câmpia Turzii.

Baza aeriană de la Mihail Kogălniceanu va fi transformată într-una dintre cele mai mari facilităţi ale NATO. Odată ce modernizările vor fi finalizate, în 2030, Kogălniceanu va găzdui peste 10.000 de soldaţi şi civili, dintre care o parte vor fi transferaţi de la baza americană Ramstein din Germania.

Rusia şi-a antrenat marina pentru a ţinti obiective din interiorul Europei, inclusiv din România, cu rachete cu capacitate nucleară într-un potenţial conflict cu NATO, potrivit unor dosare secrete văzute de Financial Times (FT) și publicate în 2024. În ceea ce priveşte Marea Neagră, pe harta respectivă figurează trei ţinte din România (aparent baza Deveselu, baza Mihail Kogălniceanu şi podul Giurgiu-Ruse), două din Bulgaria şi cinci din Turcia.

Pompierii intervin în municipiul Vaslui. O stradă a fost inundată în urma precipitaţiilor abundente

Emma Răducanu şi-a depăşit fobia de ace, în încercarea de a scăpa de durerile la spate