Peste 700 de imigranţi au traversat ilegal Canalul Mânecii pe bărci pneumatice într-o singură zi, duminică, 11 august, iar două persoane au murit într-un naufragiu în largul coastelor de la Calais, au anunţat luni autorităţile britanice, relatează AFP.
În total, 11 ambarcaţiuni au efectuat această traversare periculoasă, transportând 703 migranţi, potrivit Ministerului de Interne, ceea ce reprezintă un record de la venirea laburiştilor la putere în Regatul Unit, la începutul lunii iulie.
În zorii zilei de duminică, o ambarcaţiune a raportat autorităţilor franceze „dificultăţi cu persoane în apă”, iar 53 de migranţi au fost salvaţi. Alţi doi, însă, nu au putut fi resuscitaţi: unul a fost declarat mort în portul Calais, iar celălalt la spitalul din Boulogne-sur-Mer.
Pe parcursul întregii săptămâni, 1.172 de persoane au traversat Canalul Mânecii în încercarea de a ajunge pe coastele britanice, ridicând totalul pentru întreaga lună august la 1.439.
Traversările Canalului Mânecii pe ambarcaţiuni improvizate sunt deosebit de frecvente în timpul verii, iar în ultimele săptămâni au avut loc o serie de tragedii în largul coastelor franceze. Naufragiul de duminică dimineaţă ridică la nouă numărul persoanelor care şi-au pierdut viaţa în timpul acestor traversări în decurs de o lună şi la 25 de la începutul anului 2024, depăşind cu mult cele 12 decese înregistrate în 2023.
Potrivit unei numărători AFP bazate pe cifrele autorităţilor britanice, 18.342 de persoane au traversat Canalul de la începutul anului pe „ambarcaţiuni mici”, numele dat ambarcaţiunilor improvizate folosite pentru a traversa acest braţ aglomerat. Este un bilanţ cu 13% mai mare decât în aceeaşi perioadă a anului trecut.
După venirea la putere, la începutul lunii iulie, noul prim-ministru britanic Keir Starmer a renunţat la controversatul plan de deportare a imigranţilor ilegali în Rwanda, lansat în 2022 de conservatori pentru a descuraja astfel de sosiri, dar care nu a fost niciodată pus în practică. În schimb, el a anunţat că doreşte să accelereze prelucrarea dosarelor solicitanţilor de azil şi să intensifice lupta împotriva traficanţilor de persoane pentru a „întări” frontierele.
Pe de altă parte, Marea Britanie a fost zguduită în ultimele zile de revolte violente ale extremei drepte în urma uciderii a trei tinere fete la 29 iulie. Revoltele au venit pe fondul unor zvonuri online, deşi dezminţite, care îl descriau pe suspectul atacului ca fiind un solicitant de azil musulman.