Guvernul britanic anunţă că se află în ”stare de alertă”, în pofida unei ”dezescaladări” a revoltelor în regat

Guvernul britanic salută luni o ”dezescaladare” în weekend în Regatul Unit, unde pare să fi revenit calmul, în urma unor revolte ale extremei drepte care au zguduit ţara timp de o săptămână, însă criza ”nu se va termina atât timp cât oamenii nu se vor simţi în securitate”, potrivit unei purtătoare de cuvânt a premierului laburist Keir Starmer, relatează AFP.

”Nu vrem să ne mulţumim” cu această revenire la calm de câteva zile, a declarat ea.

Guvernul britanic recunoaşte această acalmie, însă dă asigurări că rămâne ”în stare de alertă”.

Ultimele ciocniri importante între poliţişti şi protestatari au avut loc lunea trecută în Anglia, însă autortorităţile pun această revenire la calm pe seama reacţiei judiciare foarte ferme a Guvernului laburist, care se află la putere de la începutul lui iulie.

Downing Street s-a felicitat de acesrt ”răspuns rapid al sistemului judiciar”, care a permis ”în câteva zile arestarea, inculparea, condamnarea şi încarcerarea unor infractori”.

Peste 700 de arestări, 300 de inculpări şi primele condamnări la închisoare ale unor ”spărgători” sau unor persoane care au postat mesaje online care au aţâţat violenţe au avut loc în ultimele zile.

Sâmbătă, mii de britanici au participat la numeroase manifestaţii antirasiste în mai multe oraşe, pentru a denunţa violenţe xenofobe şi islamofobe săptămâna precedentă.

Aceste revolte – cele mai grave în Regatul Unit din 2011 – au vizat moschei şi centre de cazare a unor migranţi.

Ele au izbucnit în urma unui atac cu cuţitul soldat cu moartea a trei fete, la 29 iulie, la Southport, în nord-vestul Angliei, alimentate de informaţii false despre naţionalitatea suspectului.

Grecia cere ajutorul Uniunii Europene în lupta împotriva indendiilor din apropierea Atenei. Italia, Franţa, Cehia şi România anunţă ajutoare

Preşedintele COSR, după performanţele Team Romania la Paris: Avem rezultate foarte bune, care puteau fi şi mai bune