Dosarul deceselor de la Sfântul Pantelimon: Decesele a cinci pacienţi morţi în ATI fuseseră deja reclamate ca morţi suspecte la Parchet, înainte de sesizarea privind scăderea dozelor de noradrenalină

Cinci dosare de moarte suspectă au fost deschise, la nivelul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti, anterior sesizării privind decesele care ar fi fost cauzate de scăderea dozelor de noradrenalină din secţia de terapie intensivă a Spitalului Sfântul Pantelimon. După primirea sesizării, procurorii au constatat că decesele pacienţilor anchetate în cele cinci dosare se produseseră în perioada specificată în reclamaţie. Anchetatorii precizează că sunt „interesaţi” de necropsiile realizate în cele cinci cazuri, dar că, în acest moment, nu au solicitat exhumarea cadavrelor pentru noi analize.

Reprezentanţi ai Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti informează, marţi, că „de-a lungul timpului”, Parchetul a primit sesizări privind decese suspecte ale unor pacienţi internaţi la mai multe unităţi sanitare din Capitală, inclusiv  la Spitalul Sfântul Pantelimon. Cinci astfel de dosare de moarte suspectă au fost deschise, recent, în urma morţii unor pacienţi la Spitalul Sfântul Pantelimon. 

Reprezentanţii Parchetului au precizat că, ulterior dispunerii autopsiilor în cele cinci cazuri, a apărut sesizarea care face obiectul dosarului, în care era reclamată moartea a 20 de persoane. 
„Cei cinci sunt persoane decedate la Spitalul Sântul Pantelimon, cu privire la care s-au făcut la momentul respectiv dosare de moarte suspectă, iar ulterior ne-am dat seama că decesele provin din perioada critică. Suntem interesaţi de rezultatele celor cinci autopsii, pentru a vedea dacă sunt relevante în cauză. Nu se fac acum exhumări”, au transmis reprezentanţii unităţii de parchet.

Aceştia menţionează că autopsiile în cele cinci cazuri au fost dispuse înainte să apară sesizarea privind cele 20 de decese.
Conform procurorilor, printre dosarele de moarte suspectă anchetate la nivelul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti se numără şi dosarele cu decese din spitale, declarate cazuri medico-legale conform unor criterii din Normele metodologice privind efectuarea autopsiilor. În fiecare zi, la Parchetul din Capitală sunt primite cel puţin cinci asemenea sesizări care vizează decese în spitale.

Federaţia Solidaritatea Sanitară: În cazul Spitalului Pantelimon din Bucureşti, Consiliul etic nu şi-a îndeplinit rolul / Putem constata necesitatea regândirii sistemului de monitorizare etică a modului în care funcţionează spitalele

Emanuel Ungureanu: Butonul de panică trebuie să existe în toate saloanele pacienţilor / Un alt lucru fundamental este camera video / Rafila a decis prin cei trei membri în CA de la Sf. Pantelimon să dea afară avertizorul de integritate