Emanuel Ungureanu: Butonul de panică trebuie să existe în toate saloanele pacienţilor / Un alt lucru fundamental este camera video / Rafila a decis prin cei trei membri în CA de la Sf. Pantelimon să dea afară avertizorul de integritate

Deputatul USR Emanuel Ungureanu susţine că butonul de panică trebuie să existe în toate saloanele pacienţilor, iar un alt lucru fundamental care nu trebuie să lipsească din spitale este camera video. Ungureanu a mai afirmat că ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a decis prin cei trei membri ai ministerului în Consiliul de Administraţie de la Spitalul Sfântul Pantelimon din Capitală să dea afară avertizorul de integritate care anunţase să nu sunt respectate anumite protocoale.

Emanuel Ungureanu a declarat, marţi, că USR va depune o propune legislativă ca butonul de panică să existe în toate saloanele spitalelor din România. 

”Ce se poate face după cazul Alexandra, acea tânără care a fost abandonată ore în şir strigând după ajutor într-un spital şi ce se poate face ca medicii de la Sfântul Pantelimon care îşi fac treaba şi marea majoritate a medicilor din această ţară, care sunt excepţionali, să poată să fie protejaţi de neîncredere şi de frică. Propunerea legislativă pe care o gândim şi o vom depune în Parlament în câteva zile spune un lucru fundamental : butonul de panică trebuie să existe în toate saloanele pacienţilor din România de la stat şi la privat, în mod obligatoriu prin lege. Nu se pot invoca motive financiare. Miliarde de euro intră în sistemul sanitar şi niciodată nu se găsesc bani pentru lucrurile fundamentale, care înseamnă încredere între pacientul care apasă pe un buton şi măsurarea obiectivă a timpului în care o asistentă medicală sau un medic vin şi ascultă care este nevoia”, a afirmat Emanuel Ungureanu. 
El consideră că nici camera video nu trebuie să lipsească din unităţile medicale. 

”Un alt lucru fundamental este camera video. Camera video nu înseamnă instaurarea unui sistem poliţienesc în sistemul sanitar. Camera video este prietenul nostru atât a pacientului, cât şi a medicului care măsoară activitatea tuturor în mod obiectiv şi face diferenţa între o persoană neglijentă cu repetiţie sau o persoană rău intenţionată faţă de cei care îşi fac treaba foarte bine”, a explicat deputatul USR. 
El a adăugat că dacă existau camere video la Spitalul Sfântul Pantelimon atunci personalul medical, pacienţi erau protejaţi de dezinformări.
”Trei corpuri de control au venit la  Spitalul Sfântul Pantelimon şi au spus ”Nu s-a întâmplat nimic aici”. Dacă existau camere de supraveghere, puteam să avem mijloace obiective cu care statul român ar fi protejat medicii, asistentele, infirmierele şi pacienţii de dezinformări. La această oră pacienţii care intră la Sfântul Pantelimon au această teamă că medicii de acolo omoară oameni ceea e neadevărat, este complet fals, dar cum poate recâştiga un spital încrederea pacienţilor, spunându-le că la UPU, în compartimentele de primire urgenţă, în sistemele ATI, există în mod obligatoriu camere de supraveghere video care, repet, ajută ca încrederea între medic şi pacient să fie sprijinită şi de mijloace obiective care să nu fie doar la dispoziţia Parchetului. Nu trebuie poliţia şi parchetul să reinstituie încrederea între medic şi pacient”, a mai afirmat Ungureanu. 
El a mai declarat că ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a decis prin cei trei membri ai ministerului din Consiliul de Administraţie de la Spitalul Sfântul Pantelimon să dea afară avertizorul de integritate care afirmase că nu se respectă anumite protocoale medicale în spital. 
”Vă spun o informaţie în premieră cel mai grav lucru care s-a întâmplat şi care a scăpat opinii publice în aceste zile este că domnul Rafila a decis prin Consiliul de Administraţie, prin cei trei membri din Consiliul de Administraţie al Spitalului Sfântul Pantelimon să o dea afară pe avertizorul de integritate care a spus că nu se respectă în spital anumite protocoale medicale.  Decizia, atenţie, prin document este a domnului Rafila, pentru că Ministerul Sănătăţii avea trei membri în Consiliul de Administraţie care a votat concedierea unui medic care a spus sunt probleme la noi. Asta înseamnă o problemă de sistem”, a mai transmis deputatul USR.
 

Dosarul deceselor de la Sfântul Pantelimon: Decesele a cinci pacienţi morţi în ATI fuseseră deja reclamate ca morţi suspecte la Parchet, înainte de sesizarea privind scăderea dozelor de noradrenalină

Atacantul Victor Osimhen (Napoli) i-a smuls telefonul din mână unui fan care îl filma într-un club de noapte – VIDEO