Directorul financiar şi contabilul şef al unei societăţi comerciale, alături de doi complici au fost trimişi în judecată într-un dosar de delapidare şi spălare a banilor, cu un prejudiciu de peste 3,3 milioane de lei. Potrivit Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, banii au fost transferaţi printr-o societate fantomă, pentru servicii inexistente, subsecvente unor contracte de consultanţă, nerecunoscute de persoana vătămată.
Procurorul de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a două persoane (director financiar al unei societăţi comerciale, respectiv contabil şef al acesteia) pentru delapidare în formă continuată (7 acte materiale), a unei persoane fizice şi a unei persoane juridice pentru complicitate la delapidare în formă continuată (7 acte materiale) şi a altei persoane fizice pentru complicitate la delapidare în formă continuată (7 acte materiale) şi spălare a banilor.
Din probatoriul administrat a reieşit că directorul financiar şi contabilul unei societăţi comerciale, beneficiind de sprijinul a doi complici (unul asociat, iar celălalt administrator la o altă societate comercială, inculpată în cauză), au dispus transferul, în intervalul 13 septembrie 2017 – 23 aprilie 2018, a peste trei milioane lei din patrimoniul primei societăţi în interesul societăţii inculpate şi al asociaţilor/administratorului acesteia.
Potrivit anchetatorilor, banii au fost transferaţi asigurând o aparentă relaţie comercială între cele două societăţi, în care societatea inculpată a acţionat practic ca o societate „fantomă”, special constituită în acest sens, în numele ei acţionând cei doi complici, care au ajutat şi înlesnit activitatea de transfer a sumelor de bani de către cei doi coautori.
Banii au fost transferaţi pentru servicii inexistente, subsecvente unor contracte de consultanţă, nerecunoscute de persoana vătămată şi semnate de directorul general, prin inducere în eroare în diverse etape, în urma cărora au fost emise 16 facturi, care totalizau o sumă de 3.371.109 lei.
Procurorii menţionează că din totalul sumelor transferate a fost recuperată până în prezent suma de 2.377.875 de lei, transferată ca urmare a sechestrului asigurator, şi cea de 95.000 de lei, aferentă unei stornări.
În cauză a fost solicitată menţinerea măsurilor asiguratorii instituite asupra bunurilor mobile şi imobile ale persoanelor fizice inculpate, până la concurenţa sumei de 687.873 lei, prejudiciu nerecuperat.
Rechizitoriul a fost trimis Tribunalului Giurgiu, instanţă competentă să judece cauza în fond.