“Autorităţile au solicitat informaţii legate de un contract privind proiectul de extindere şi modernizare a Aeroportului Internaţional Sibiu, pe care le-am furnizat cu promptitudine, conform legii şi într-un spirit de transparenţă deplină. Nu a fost luată nicio măsură împotriva UTI CFM şi a reprezentanţilor legali ai acesteia. Asigurăm opinia publică că vom continua să colaborăm cu autorităţile şi vom furniza toate informaţiile solicitate. UTI CFM îşi reafirmă angajamentul faţă de respectarea strictă a normelor legale şi a principiilor de transparenţă în gestionarea responsabilă a fondurilor europene în cadrul proiectelor pe care le implementează”, se arată într-un comunicat al companiei.
Reacţia UTI CFM a venit ca urmare a menţionării numelui companiei în materialele de presă privind percheziţiile desfăşurate marţi de reprezentanţi ai Poliţiei Române într-o delegare a Parchetului European.
Biroul din Cluj-Napoca al Parchetului European (EPPO) a efectuat, marţi, mai multe percheziţii la Aeroportul Internaţional Sibiu şi la Consiliul Judeţean Sibiu, într-o anchetă privind o fraudă suspectată legată de un proiect vizând modernizarea aeroportului, proiect finanţat printr-ocontribuţie a UE în valoare de 54 de milioane de euro, conform unui comunicat publicat marţi pe site-ul instituţiei.
Un total de 24 de percheziţii sunt efectuate în Bucureşti, Braşov şi judeţul Sibiu, inclusiv la sediul a şase companii, precum şi la locuinţele suspecţilor în această anchetă.
Percheziţiile sunt legate de un proiect privind modernizarea şi dezvoltarea infrastructurii aeroportuare, cofinanţat de Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR) în cadrul Programului Operaţional pentru Infrastructură Mare 2014-2020, în care contribuţia UE, reprezentând 85% din costul total, este de de 54,5 milioane de euro.
EPPO investighează posibile nereguli în procedura de atribuire a contractelor şi un potenţial conflict de interese.
Pe baza constatărilor preliminare, în perioada întocmirii studiului de fezabilitate, au fost stabilite condiţii foarte specifice ce ar fi putut limita capacitatea altor operatori economici de a depune oferte. Situaţia a culminat cu atribuirea contractului unui singur ofertant, care, de asemenea, este bănuit că a făcut declaraţii inexacte cu privire la capacitatea sa de a îndeplini cerinţele stipulate. Investigaţia este în curs de desfăşurare pentru a clarifica faptele şi a evalua dacă au avut loc infracţiuni.
Toate persoanele sunt prezumate nevinovate până la dovedirea vinovăţiei lor de către instanţele competente din România, menţionează Parchetul European.
EPPO, condus de Laura Codruţa Kovesi, este biroul independent de procuratură publică al Uniunii Europene responsabil cu anchetarea, urmărirea penală şi aducerea în faţa justiţiei a infracţiunilor comise împotriva intereselor financiare ale UE.