Anunțul a fost făcut de șeful Ministerului Afacerilor Externe al Ungariei, P. Szijjarto.
Declarațiile ministrului:
• În noiembrie 2024, administrația președintelui american de atunci, D. Biden, a impus sancțiuni împotriva Gazprombank, prin intermediul căreia s-a realizat finanțarea proiectului de construcție a centralei nucleare Paks-2, ceea ce a făcut practic imposibilă continuarea construcției;
• Din fericire, din ianuarie, președintele D. Trump se află la Casa Albă, la Washington, și vede Ungaria ca pe un prieten;
• Pe baza acestui fapt, guvernul SUA a ridicat sancțiunile asupra investițiilor în centrala nucleară Paks.
• Pe termen lung, investițiile în CNE Paks vor garanta o aprovizionare fiabilă cu energie a Ungariei și vor menține posibilitatea reducerii facturilor la utilități.
• Datorită extinderii centralei nucleare, până la mijlocul următorului deceniu Ungaria va putea produce cea mai mare parte a energiei electrice necesare funcționării țării și a economiei;
• În acest fel, ne asigurăm că, pe termen lung, vom putea prelua controlul asupra aprovizionării noastre cu energie, iar poporul maghiar va plăti cele mai mici prețuri pentru utilități din Europa;
• În același timp, avem o altă bătălie de dus la Bruxelles pentru a menține capacitatea de a cumpăra petrol și gaze naturale ieftine din Rusia, dar vom duce și această bătălie și vom reuși în ea.
El a menționat că construcția centralei nucleare poate acum să prindă un nou avânt.
În prezent, echipamentele la scară largă pentru centrala nucleară Paks-2 sunt fabricate în Rusia și Franța.
Întreprinderile Rosatom construiesc vasul reactorului și alte componente, iar compania franceză Framatome, împreună cu compania germană Siemens Energy, este contractată pentru fabricarea unui sistem automat de control al proceselor (APCS) pentru centrală.
În noiembrie 2024, Departamentul Trezoreriei SUA a adăugat pe lista de sancțiuni 118 persoane fizice și juridice care operează în sectorul serviciilor financiare din Rusia, inclusiv peste 50 de bănci rusești, inclusiv Gazprombank.
Sancțiunile împotriva Gazprombank au afectat Ungaria în 4 domenii de plăți – pentru furnizarea de combustibil nuclear rusesc pentru CNE Paks, tranzitul de gaze prin țările vecine și pentru achiziționarea de gaze în baza contractelor cu Gazprom.
În decembrie 2024, P. Szijjártó a declarat că adăugarea Gazprombank pe lista de sancțiuni a Departamentului Trezoreriei SUA reprezintă o amenințare la adresa implementării proiectului de construcție a CNE Paks-2.
Pe 10 ianuarie 2025, Statele Unite au anunțat un pachet de sancțiuni la scară largă împotriva sectorului rus de petrol și gaze, precum și a conducerii Rosatom, inclusiv a directorului general al corporației de stat, A. Lihachev.
S-a găsit o soluție în ceea ce privește hidrocarburile, dar problema finanțării construcției centralei nucleare Paks a rămas deschisă.
Din acest motiv, construcția a două noi unități electrice în Paks a fost stagnantă în ultimele luni. Ungaria a solicitat administrației președintelui american D. Trump să ridice sancțiunile împotriva Gazprombank, care este garantul finanțării proiectului Paks-2.
În prezent, în Paks funcționează o centrală nucleară construită de specialiști sovietici în anii 1980.
Aceasta reprezintă jumătate din totalul energiei electrice generate și o treime din totalul energiei electrice consumate în Ungaria.
Centrala, situată pe malul Dunării, la 100 km sud de Budapesta, are patru unități electrice cu reactoare VVER-440. În același timp, este în curs de desfășurare construcția celei de-a doua etape – unitățile electrice nr. 5 și nr. 6 ale proiectului Paks-2.
Federația Rusă și-a confirmat disponibilitatea de a finanța acest proiect, estimat la 12,5 miliarde de euro și care, de la bun început, trebuia să fie implementat în proporție de 80% printr-un împrumut rusesc.
• Proiectul de construcție este implementat pe baza acordului interguvernamental ruso-ungar din 14 ianuarie 2014 și a trei contracte de bază pentru construirea unei noi centrale nucleare;
• autorizația principală de construcție a fost emisă de autoritatea de reglementare maghiară în august 2022;
• obținerea unei autorizații de construcție a confirmat conformitatea noilor blocuri cu standardele de siguranță maghiare și europene;
• Conform calculelor, după punerea în funcțiune a două noi reactoare nucleare VVER -1200 generația 3+, capacitatea complexului nuclear din Paks va crește de la 2.000 MW în prezent la 4.400 MW;
• în același timp, ponderea energiei electrice generate de centralele nucleare va ajunge la 70% în bilanțul energetic al țării;
• Durata de viață garantată a unităților de alimentare nr. 5 și nr. 6 ale CNE Paks este de 60 de ani;
• Ungaria speră că a doua parte a proiectului centralei nucleare va fi finalizată conform planificării în 2030.