Compania media Paramount a soluţionat amiabil, miercuri, un proces intentat de preşedintele american Donald Trump în legătură cu un interviu cu Kamala Harris difuzat în octombrie 2024 de postul CBS, urmând să plătească 16 milioane de dolari, bani ce nu îi vor fi daţi preşedintelui „direct sau indirect”, ci vor fi alocaţi viitoarei biblioteci prezidenţiale a lui Trump, relatează Reuters.
„Înţelegerea nu include o declaraţie de scuze sau de regret”, precizează un comunicat al Paramount.
Aceasta este cea mai recentă concesie făcută de o companie media unui preşedinte care a luat în vizor posturile de televiziune pentru ceea ce el descrie drept acoperire falsă sau înşelătoare.
Trump a intentat un proces în octombrie 2024 în care cerea CBS 10 miliarde de dolari, susţinând că reţeaua a editat în mod înşelător un interviu difuzat în emisiunea sa de ştiri „60 Minutes” cu Kamala Harris, pe atunci vicepreşedinte şi candidat la preşedinţie, pentru a „înclina balanţa în favoarea Partidului Democrat” în alegeri. Într-o plângere modificată depusă în februarie, Trump şi-a majorat cererea de daune la 20 de miliarde de dolari.
CBS a difuzat două versiuni ale interviului cu Harris, în care aceasta pare să dea răspunsuri diferite la aceeaşi întrebare despre războiul dintre Israel şi Hamas, potrivit plângerii depuse la tribunalul federal din Texas. Trump a susţinut că editarea interviului de către CBS a încălcat legea protecţiei consumatorului din Texas, care interzice utilizarea de acte false, înşelătoare sau mincinoase în comerţ.
Cazul a intrat în mediere în aprilie.
Grupurile de apărare a presei au spus că utilizarea inedită de către Trump a unor astfel de legi împotriva instituţiilor de presă ar putea fi o modalitate de a eluda protecţia legală a presei, care poate fi trasă la răspundere pentru defăimare împotriva unor personalităţi publice numai dacă acestea spun ceva ce ştiau sau ar fi trebuit să ştie că este fals.
Înţelegerea are loc în timp ce Paramount se pregăteşte pentru o fuziune de 8,4 miliarde de dolari cu Skydance Media, care va necesita aprobarea Comisiei Federale pentru Comunicaţii din SUA.
În campania electorală de anul trecut, Trump a ameninţat că va retrage licenţa de emisie a CBS dacă va fi ales.
TRUMP, ÎN LUPTĂ CU PRESA NEFAVORABILĂ
El s-a dezlănţuit în mod repetat împotriva presei, calificând adesea acoperirea nefavorabilă drept „ştiri false”.
Înţelegerea cu Paramount urmează unei decizii a Walt Disney, care deţine ABC News, de a soluţiona un alt proces de defăimare intentat de Trump. Ca parte a acestei înţelegeri, care a fost făcută publică la 14 decembrie, reţeaua a donat 15 milioane de dolari bibliotecii prezidenţiale a lui Trump şi şi-a cerut scuze public pentru comentariile prezentatorului George Stephanopoulos, care a afirmat în mod inexact că Trump a fost găsit responsabil pentru viol.
O altă înţelegere a fost încheiată şi de Meta Platforms, compania mamă a Facebook şi Instagram, care, la 29 ianuarie, a declarat că a fost de acord să plătească 25 de milioane de dolari pentru a soluţiona un proces intentat de Trump cu privire la suspendarea de către companie a conturilor sale după atacul din 6 ianuarie 2021 de la Capitoliul Statelor Unite.
Trump a promis că va depune mai multe plângeri împotriva mass-media.
La 17 decembrie, el a intentat un proces împotriva ziarului Des Moines Register şi a fostului său principal agent de sondare a opiniei publice în legătură cu sondajul publicat la 2 noiembrie, care arăta că Harris îl devansa pe Trump cu trei puncte procentuale în Iowa. Plângerea solicită despăgubiri nespecificate şi un ordin prin care să se interzică Des Moines Register să se angajeze în „acte şi practici înşelătoare şi manipulări continue” legate de sondaje. Un reprezentant al Des Moines Register a declarat că organizaţia îşi susţine informaţiile şi că procesul este lipsit de temei. La 30 iunie, Trump a renunţat la procesul federal şi l-a depus din nou la o instanţă de stat din Iowa.