Discuţii în vederea unuia armistiţiu în Războiul din Fâşia Gaza, prevăzute joi la Doha. Directorii CIA, Mossad şi Shin Bet, la discuţii, prezenţa Hamas incertă. Bombardamente intensive în Fâşia Gaza

Discuţii în vederea unui armistiţiu în Războiul din Fâşia Gaza urmează să aibă loc joi în Qatar, anunţă miercuri trei surse apropiate negocierilor, în timp ce teritoriul palestinian, cufundat în război de peste zece luni, era bombardat intensiv de armata israeliană, relatează AFP.

Un armistiţiu între Israel şi Hamas, care se înfruntă în mica limbă de pământ de coastă după atacul mişcării islamiste palestiniene în sudul Israelului la 7 octombrie, este cerut cu forţă de către comunitatea internaţională.

Preşedintele american Joe Biden a apreciat marţi că un armistiţiu ar putea permite evitarea unui atac al Iranului în Israel, anunţat de Teheran ca represalii faţă de asasinarea pe care o impută Israelului a liderului Hamas Ismail Haniyeh în capitala iraniană la 31 iulie.

Biden a dat asigurări că ”nu va abandona” acest obiectiv, în pofida faptului că negocierile în vederea unui armistiţiu sunt ”diificile”.

”Nu mai este timp de pierdut”, a declarat miercuri, la Beirut, emisarul american Amos Hochstein, iar un armistiţiu poate să pună capăt unor schimburi de tiruri între armata israeliană şi mişcarea islamistă libaneză Hazbollah, aliata Hamasului şi Teheranului.

Aceste discuţii noi, portate la apelul ţărilor mediatoare, Qatarul, Statele Unite şi Egiptul, au la bază un plan anunţat la 31 mai de Joe Biden, a cărui primă fază prevede un armistiţiu de şase săptămâni, o retragere israeliană don zone dens populate din Fâşia Gaza şi de eliberarea ostaticilor – răpiţi în atacul Hamas – în schimbul eleiberării unor deţinuţi în Israel.

Ele urmează să aibă loc în prezenţa directorului Agenţiei Centrale americane de Informaţii (CIA) William Burns, potrivit unei surse americane apropiate negocierilor, şi a directorlor Mossadului, serviciul israelian de informaţii externe, şi Shin Bet, serviciul israelian de securitate internă, potrivit biroului premierului israelian Benjamin Netanyahu.

Participarea Hamas rămâne incertă.

Un cadru al mişcării a anunţat miercuri că ”megocierile cu mediatorii continuă şi chiar s-au intensificat”, şi a reafrimat că Hamas ”vrea să s aplice planul Biden şi nu să se negocieze de dragul negocierii”.

Armata israeliană îşi continuă în paralel ofensiva în Fâşia Gaza.

Apărarea Civilă din enclavă a anunţat bombardamente în oraşele Gaza şi Beit Lahya (nord), Deir al-Balah (centru) şi Khan Yunis şi Rafah (sud).

”ALERTĂ CRESCUTĂ”

Israelul a jurat să distrugă Hamasul, aflat la putere în Fâşia Gaza din 2007, pe care-l consideră drept o organizaţie teroristă, la fel ca Statele Unite şi Uniunea Euroeană (UE), în urma atacului de pe teritoriul israelian care a antrenat moartea a 1.198 de persoane, majoritatea civili, potrivit unui bilanţ realizat de AFP pe baza unor date oficiale israeliene.

În acea zi, 251 de persoane au fost răpite, iar 11 sunt reţinute în continuare în Fâşia Gaza, dintre care 39 sunt moarte, potrivit armatei israeliene.

Ofensiva israeliană desfăşurată ca represalii s-a soldat cu 39.965 de morţi, potrivit unor date de la ministerul Sănătăţii din cadrul Guvernului de la Gaza, condus de Hamas, care nu detaliază numărul civililor ucişi.

Mediatorii au smuls până în prezent doar un armistiţiu – de o săptămână – în noiembrie. El a permis eliberarea a 100 de ostatici şi 240 de deţinuţi palestinieni.

În Israel, mai mulţi cetăţeni se declară pesimişti faţă de un potenţial armistiţiu.

O însoţitoare de bord, Avigail Ginzburg, în vârstă de 22 de ani, se declară ”foarte stresată” din cauza riscului unui atac iranian şi consecinţelor acestuia asupra negocierilor.

Iranul a respins un apel al mai multor ţări din Occident de a renunţa la atacarea Israelului. Aliaţii săi în Liban, Irak şi Yemen ameninţă, la rândul lor, să riposteze faţă de asanările lui Ismail Haniyeh şi Fuad Shukr, liderul militar al Hezbollah, la 30 iulie, într-un atac israelian în apropiere de Beirut.

Preşedintele israelian  a anunţat că Israelul rămâne ”în alertă crescută”.

”DISTRUGERE”

”Noi sperăm că mâine negocierile vor fi pozitive, că războiul va lua sfârlit”, declară AFP, la Deir al-Balah, un palestinian, Ibrahim Khader.

”Războiul este o disrugere şi nimeni nu este victorios”, a declarat el.

Armata israeliană a anunţat miercuri că a desfăşurat 40 de atacuri aeriene vizând ”infrastructuri teroriste” în Fâşia Gaza.

Apărarea Civilă a anunţat că a scos patru cadavre ale unor membri ai unei familii dintre dărâmăturile unui apartament bombardat într-un complex rezidenţial uriaş în apropiere de Khan Yunis.

La Nuseirat (centru), palestinieni au povestit că un bombardament a provocat ”o explozie teribilă” în plină noapte.

Jihad Al-Sharif a declarat că familia sa a găsit rămăşiţe ale unor copii în mijlocului drumului.

Războiul a aruncat Fâşia Gaza, asediată de israel, într-un dezastru umanitar şi a antrenat deplasarea aproape tuturor celor 2,4 milioane de locuitori ai enclavei.

”Începând de la 1 august, ”aproximativ o treime dintre misiunile umanitare dinăuntrul (Fâşiei) Gaza au fost refuzate de către autorităţile israeliene”, a denunţat Biroul ONU de Coordonare a Afacerilor Umanitare (OCHA).

Guvernul american a aprobat marţi vânzarea Israelului de armament – în valoare de 20 de miliarde de dolari.

Hamasul l-a acuzat de faptul că este ”complice” al unui război ”genocidar”.

OMS declanşează cel mai înalt nivel de alertă sanitară la nivel internaţional împotriva unei creşteri a cazurilor de mpox în Africa

Rompetrol Rafinare raportează pierderi de peste 75 de milioane de dolari, dublu faţă de primul semestru al anului trecut. Singurul segment pe profit este cel de distribuţie